Naučte se, jak správně pečovat o pokožku vašeho miminka

Jak pečovat o pokožku miminka

Pokožka miminka se od narození stále vyvíjí, není tak odolná jak u dospělých a citlivěji reaguje na vnější vlivy, jiná kosmetika než pro miminka od narození je na používání nevhodná. Přirozená ochranná vrstva pomáhá zadržet patogeny a různé bakterie. Vrchní vrstva líp pohlcuje vlhkost, proto by se miminko mělo po koupeli hned natřít krémem nebo olejem, pokožka líp přípravek pohltí a nehrozí že se krém utře do pyžámka. Tělíčko nemá dostatečně vyvinuté mazové žlázy, pokožka může mít na místech suchá a podrážděná, což je pro prcka bolestivé. V minulosti se děti koupali pouze ve vodě bez dětského mýdla. V dnešní době víme, že dětská pokožka je příliš jemná a citlivá, koupání pouze ve vodě dětskou pokožku vysušuje. Miminko devět měsíců plavalo v tekutině, kde bylo před vším chráněno, po narození se i jeho pokožka se musí postupně přizpůsobit novému prostředí, ovzduší a počasí.

Pokud nevíte jak správně pečovat o pokožku miminka, tak si zjistěte informace

Jak vybrat kosmetiku pro miminko

Při výběru kosmetiky dbejte na přírodní výrobky bez parfemace. Vhodné jsou oleje s obsahem slunečnicového, mandlového nebo olivového oleje (u něj pozor, 100% olivový olej je vhodný pro starší děti než novorozence). Nezapomínejte na to, že každé miminko je jiné, co sedne jednomu nemusí druhému. V případě výskytu vyrážky kosmetiku hned vysaďte. Oleje můžete využít i k masáži miminka, k té se ještě vrátíme, nebo vyčesání stroupků v oblasti hlavičky.

Novorozence stačí koupat obden, u starších dítek můžete koupání provádět každý večer jako součást večerní rutiny před spánkem. Ke koupání opět používejte kosmetiku určenou pro děti od narození jako jsou mycí oleje, dětská mýdla nebo mycí krémy. Jejich vlastnosti jsou pečovat, chránit a hydratovat pokožku i během koupele. Dají se použít i k mytí vlásků, protože nedráždí oči. Vyjimka je u děti co trpí atopickou dermatitidou. Většinou je dědičná a miminko se musí natírat častěji než jen po koupeli. Když potíže neustoupí, hned vyhledejte dětského lékaře.

Naopak pokud má vaše dítě mastnější pleť, omezte natírání na cca 3x týdně dětským tělový krémem. Pokud se rozhodnete miminko nekoupat každý den, důkladně mu umývejte oblast v okolí pleny a suchou pokožku natřete olejíčkem.

U novorozenců je vhodné měnit plínu co nejčastěji a hned po vykonání velké potřeby. Pro ochranu dětských partií v plínkové oblasti používejte krémy proti opruzeninám, stačí i malá vrstva. Vybírejte i správnou velikost plínek, předejdete tak přílišnému tření pokožky a následnému podráždění.


Tipy na kojenecké potřeby

 

Pokožka miminka v zimě

Při mrazu by se miminku měli natírat odhalené části tělíčka, nejčastěji obličej nebo ručičky. Dbejte na složení výrobku, krém nesmí obsahovat vodu, hrozí že by miminko mohlo mít omrzliny nebo popraskanou kůži.

Pokožka miminka v létě

Nikdy miminko nevystavujte přímému slunci, kvůli citlivější pokožce hrozí rychlejší spálení pokožky. Miminka nemají vyvinuté potní žlázy, které chladí tělo proto děti do 1 roku nevystavujte slunečnímu záření. Při teplejších dnech dejte větší pozor na záhyby (pod krkem, třísla nebo v podpaží) mohou se objevit zarudlá a zapařená místa. Při pohybu venku používejte opalovací krém pro děti s faktorem SPF 50+, vybírejte volnější oblečení a pokrývku hlavy.

Pokožka u novorozenců je mnohem více náchylnější než u dospělých

 

Masáž miminka pomocí oleje

Pravidelná masáž umocňuje vztah mezi rodičem a miminkem. Dává mu pocit bezpečí a blízkosti. Dětská masáž podporuje motorické dovednosti a vývoj nervových buněk. Má uklidňující a relaxační účinky. Masáž můžete skloubit s natíráním tělíčka před spánkem, miminko se uvolní a možná usne mnohem lépe.

Až bude miminko větší, tak jistě oceníte rady jak odnaučit dítě používat dudlík velmi jednoduše případně velmi snadné tipy jak oblékat miminko

Naučte se také jak pečovat o pokožku vašeho miminka i jak odnaučit miminko používat dudlík. Víte, co očekávat během prvních šesti týdnů po narozeni miminka a nebo jak dlouho a kde by měl spát novorozenec. Poradíme vám také všechny věci, které potřebujete pro novorozence nebo jaké jsou nejčastější novorozenecké vyrážky a jaké mají maminky nejčastější novorozenecké otázky. Velmi důležité je samozřejmě i 11 tipů jak snížit riziko SIDS(syndrom náhlého úmrtí kojenců). Všechny rady co by měli maminky vědět o kojení, jaké jsou nejčastější kojenecké vyrážky a nepříjemnosti jako co znamenají dětské problém typu plagiocefalie a torticollis.

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

11111