Slimáci na zahradě? Tipy jak se zbavit slimáků rychle a snadno

HOBBY3


Jak se rychle a snadno zbavit slimáků

Slimáci jsou nepřítelem snad každého zahrádkáře. Lidé s nimi bojují odjakživa, spořádají vše na co narazí a nikdo nechce zbytečně pěstovat zeleninu pro tyhle malé žrouty. Zcela úplně se jich asi zbavit nejde, ale zabránit jejich rozpínání určitě musíme. Zde vám ukážeme, jak aspoň částečně vyhrát tenhle nekončící souboj člověka vs. slimáci. Máme dvě možnosti a nyní se na ně podíváme. Jak se zbavit slimáků přírodní cestou a druhá jak se zbavit slimáků chemickou cestou, kdy si obě možnosti podrobně popíšeme a snad vám pomůžeme.

Jak se zbavit slimáků přírodní cestou

Ručně – asi nejúčinnější metoda je samosběr a následná likvidace.

Jablečný ocet – jablečný ocet smícháme s vodou v poměru 1:1 a postříkáme rostliny a zeleninu. Slimákům by kapalina neměla vonět a tím pádem by se měli rostlinám vyhnout.

Káva – někteří tvrdí, že upřednostňují tento způsob likvidace slimáků. Pokud pijete tureckou kávu, tím líp pro vás, po vypití kávy místo vyhození sedliny ji umístěte k rostlině, ale s kofeinem opatrně, větší množství a časté používání zahubí i prospěšné živočichy. Pokud kávu nemáte rádi, kofeinový postřik koupíte i ve specializovaném obchodě.

Grep – po snězení vnitřku grepu slupky nevyhazujte, stačí je rozmístit po zahrádce a slimáci je využijí jako domeček přes noc. Ráno je stačí sebrat a zlikvidovat.

Pivo – zde budeme potřebovat PET láhev, kterou rozřízneme a dovnitř nalijeme pivo. Slimáci ucítí jeho vůni, vylezou po láhvi a utopí se. Hrozí zde, že vůně přiláká i kámoše z okolních zahrad.

Lidské vlasy nebo psí chlupy – stačí vzít vlasy z hřebenu nebo vyčesat psa a poházet po zahradě.

Účinné jsou i skořápky, slimáci po nich polezou a pořežou se, pak se snadno posbíráte. Slimáci mají rádi vlhko, na suchá místa nepolezou, můžete vyzkoušet dát kolem záhonu například desky nebo plech, popřípadě záhonem posypat vápnem nebo popelem. Pokud máte na zahrádce ježky, slepýše, krtky nebo žáby jste šťastlivci, právě tito živočichové si na slimácích pochutnávají. Slimákům chutnají i ovesné vločky, po jejich pozření nabobtnají a uhynou. Skvělým pomocníkem je i kuchyňská sůl po které se tělo slimáka rozpadne, u této metody je nevýhoda že když se půda solí příliš často hrozí pak usmrcení i úrody.

Měděný plot je super vychytávkou proti slimákům. Na internetu určitě nějaký seženete. Plot nastražíte okolo záhonku a když se ho slimák dotkne dostane ránu, sliz totiž reaguje s mědí.

Jak se zbavit slimáků chemickou cestou

Na trhu najdete spousty přípravků na likvidaci škůdců. Granule jsou sice účinné, ale nebezpečné pro ostatní zvířata, pokud pozřou zabitého slimáka, smrt je nemine. Hlavně pokud máte na zahrádce psího hlídače mohl by granule pozřít.

Ekologické přípravky s obsahem želena a fosforu, jsou vyráběné na přírodní bázi. Tudíž se nemusíte obávat, že je pozře vaše dítě nebo pes. Jsou účinné na slimáky a neškodné pro ostatní zvířata.

Hlístice jsou nejúčinnější na mladé slimáky. Zálivka se nalije do půdy, slimák je ucítí a tím se látky dostanou do jeho těla a postupně ho zabíjí. Nevýhodou je, že po slimákovi zůstane cestička slizu. I zde platí, že u častého používání hrozí narušení přírodní rovnováhy, umřou i ptáci a zahrádce prospěšní živočichové. Pokud hledáte inspiraci k dárku pro zahrádkáře, tak můžete využít možnosti k nákupu. Jde například o 16 tipů na dárek pro zahradnice nebo pokud hledáte přímo, tak dárky pro zahrádkáře.

button CHCI NAKUPOVAT-depositphotos-bgremover (1)


11111