Jak oblékat miminko v zimě a kdy vyrazit ven

Jak obléct miminko a kojence v zimě

Určitě jste někdy slyšeli, že miminku by se měla dávat jedna vrstva navíc než má dospělý. Každé miminko je jinak otužilé, to co vyhovuje jinému prckovi nemusí vyhovovat tomu vašemu. Důležitý parametr je určitě materiál a velikost oblečení, miminko by nemělo mít oblečení moc upnuté aby se v případě ochlazení mohlo zahřát. Jak obléct miminko v zimě?

Teplé oblečení a fusak

Pokud váš malý poklad nechodí a ven vyrážíte pouze v kočárku určitě miminko zabalte do fusaku. Záleží na venkovní teplotě, v případě teplejšího počasí miminku stačí obléct menší vrstvy oblečení než když mrzne, tzn. Bohatě stačí oblečení co nosí doma a na tělíčko mikinu a bundu, na nožičky kromě ponožek zvažte si botičky a další vrstvu ponožek, protože pokud je zima od noh poté je zima po celém těle. V případě velké zimy využijte kombinézu na celé tělíčko a na fusak dětskou dečku. Miminka by se neměla vystavovat teplotám nižších než -10 stupňů Celsia. Základem je teplá čepička, protože miminkům odchází nejvíce tepla právě hlavičkou.

Jak obléct miminko v zimě do fusaku a kdy vyrazit ven

Jak obléct miminko do nosítka či šátku

Pokud miminko raději nosíte na těle místo kočárku, oblečte ho do věcí co nosí běžně doma, na to mikinu nebo svetr (v případě větší zimy i do bundy) na spodní část tělíčka punčochy a tepláčky či dupačky, hlavní je udržet nohy v teple, proto klidně přihodíme teplé botičky nebo zimní ponožky. Nezapomeňte na nákrčník aby miminku netáhlo na krk a na teplou čepici. Nikdy miminku nezakrývejte pusu, hrozí zde omrzliny kvůli sražené páře.

 


Tipy na kojenecké potřeby

 

Jak obléct batole které chodí

Pokud váš prcek chodí, máte z části vyhráno. Ležící miminko se samo nezahřeje, zatímco chodící dítko se může částečně zahřát pohybem. Začneme u spodní části těla, dítěti oblékněte punčocháče nebo body na celé tělo, pokud nezvolíte body můžete zkusit triko s dlouhým rukávem, opět mikinu nebo svetr a teplou zimní bundu nebo kombinézu. Na hlavu čepici na ručičky rukavice a pokud je odhalený krk tak zvolíme nákrčník nebo šálu. Na nožky obujeme nejlíp nepromokavé boty s protiskluzovou podrážkou a kvalitní ponožky.

Dbejte na materiál, přírodní materiál jako nejlepší volba

Nejvhodnější materiál je ten přírodní (bavlna nebo biobavlna), oblečení je příjemné na pokožce a prodyšné. Vhodná je i vlna, ale ta by se neměla dávat jako první vrsta přímo na kůži, hrozí zde podráždění. Skvělý materiál na oblečení pro děti jsou i funkční materiály, které v případě potřeby odvádí pot, díky tomu spocené dítě neprochladne. Umělé materiály nikdy nedávejte dítěti jako první vrstvu hned na pokožku, u těch hrozí také podráždění.

I když je slunce schované za mrakem, měli byste zvážit ošetření pokožky a ochranu před UV zářením. Na trhu je spousta značek které nabízí krémy na sluneční záření ale i proti chladu. V létě miminko nedávejte na přímé slunce, čím menší miminko je tím citlivější má pokožku, i za krátkou dobu se může miminko na sluníčku spálit.

Kvalitní materiál vám pomůže s problémem jak oblékat miminka v zimě

Na procházku podle venkovní teploty

Pokud čekáte vašeho potomka v zimě, přechod z porodnice domů by měl být co nejrychlejší. Miminko je citlivé na velké změny teplot, proto když je venku větší zima, tak před první venkovní procházkou doma více větrejte, ať si dítě zvykne na studený vzduch. Novorozence raději oblečte d více vrstev a zabalte jak do fusaku tak i deky. Procházka s novorozencem v zimním období by neměla být příliš dlouhá. Bohatě stačí i hodinka venku. Procházku s miminkem důkladně zvažte pokud venku hustě sněží nebo fouká silný vítr, hrozí zde podchlazení což je u novorozence zdraví nebezpečné.

Pokud nevíte jak obléct miminko na procházku, tak se rozhodujte podle venkovní teploty

Je miminku dostatečně teplo?

Škoda, že miminko neumí říct co ho trápí. Vyřešilo by to spoustu probděných nocí rodičů i sousedů. Jak poznám, že je miminku teplo? Nejlepší je zkusit zátylek. Pokud je miminku zima, zátylek bude studený, tím pádem přihoďte vrstvu navíc. Naopak pokud je zátylek miminka zpocený, je oblečené přespříliš.

Naučte se také jak pečovat o pokožku vašeho miminka i jak odnaučit miminko používat dudlík. Víte, co očekávat během prvních šesti týdnů po narozeni miminka a nebo jak dlouho a kde by měl spát novorozenec. Poradíme vám také všechny věci, které potřebujete pro novorozence nebo jaké mají maminky nejčastější novorozenecké otázky. Velmi důležité je samozřejmě i 11 tipů jak snížit riziko SIDS(syndrom náhlého úmrtí kojenců). Všechny rady co by měli maminky vědět o kojení, jaké jsou nejčastější kojenecké vyrážky a nepříjemnosti jako co znamenají dětské problém typu plagiocefalie a torticollis.

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

11111