Jak na to, aby vaše prádlo vonělo ještě dlouho po vyprání

Jak správně prát prádlo

Jak vyprat prádlo aby dlouho vonělo

Taky na celém praní máte nejraději, když příjemná vůně čistého prádla provoní váš domov? Nebo když si po náročném dni v práci lehnete do voňavé postele? Používáte kromě prášku na praní nebo kapslí i aviváž a přesto prádlo ve skříních nevoní? Možná je na vině pračka.

Pračka by se měla čistit aspoň co 2-3 měsíce. Nepořádek se zanáší hlavně vevnitř pračky. Nejúčinnější a zároveň nejlevnější způsob čištění je nalít litr octu do bubnu a zapnout praní na nejvyšší teplotu, obvykle nejvyšší teplota jde nastavit až na 90 stupňů Celsia. Ocet můžete nalít i na prádlo, pokud nechcete prát naprázdno, horká voda zbaví oblečení štiplavého pachu a prádlo bude jemnější na dotek. Ovšem více efektivní je první způsob, prádlo natáhne do sebe ocet tím pádem se všechen nedostane dovnitř pračky.

Tipy jak vyprat prádlo, aby dlouho vonělo

Dalším viníkem může být i příliš přeplněná pračka. Prádlo je namačkané na sobě a prášek s aviváží se nemusí dostat všude. Taky zvažte používání kapslí. Při velkém množství prádla hrozí, že se nerozpustí a zanechají fleky, takže praní může začít nanovo. Pokud perete záclony, tak si přečtěte náš článek: Jak správně vyprat záclony, aby byly stále bílé.

Znáte trik s otevřenou dlaní? Otevřenou dlaň vložíte do bubnu a tak zjistíte jestli je pračka přeplněná nebo ne. Pokud se minimálně otevřená dlaň vleze do bubnu bez problémů, pračka není přeplněná. Když máte problém roztáhnout prsty, prádla uberte. Pokud perete bundu, tak se podívejte na náš článek: Jak prát peří v péřové bundě.


Tipy na bytový textil

 

Vývod odpadu

Pokud vám prádlo nevoní nebo přímo smrdí, může za to špatně namontovaná vývodová hadice. Když voda z pračky neodtéká tak jak má, vytváří usazeniny které po čase začnou páchnout. 

Ze všeho nejlepší je nechat stále otevřená dvířka a zásobník u pračky nebo aspoň pár hodin po praní, dokud vše pořádně nevyschne. Pokud budete nechávat dvířka nebo zásobník stále zavřená, pomůžete tím šíření plísním, které na první pohled nemusí být vidět, ale váš nos vám po zanesení potvrdí že je něco v nepořádku.

Voňavé prádlo při praní

Místo aviváže zkuste vonný olej. Velká výhoda je ve výběru, na trhu najdete nepřeberné množství a vůní, od intenzivnějších až po jemné, navíc každé další vyprané prádlo může vonět jinak. Ze začátku zkuste 10 kapek (klidně i do bubnu), pokud vám prádlo bude vonět málo, příští praní kapek přidejte. Vonné oleje nejlíp reagují s mýdlovým ořechem, na trhu jsou i gely bez vůně, stačí k praní přidat zmiňovaný gel a vonný olej. Vůně by měla na prádle vydržet i po usušení prádla. Na trhu najdete také parfémy na praní, které jsou rozhodně tou nejvoňavější náhradou aviváže.

Tipy jak správně prát prádlo, aby stále vonělo

Pokud vonným olejíčkům nevěříte, vyzkoušejte pytlík (místo pytlíku mohou být i staré silonky) s pracím práškem dát při praní mezi prádlo, mělo by to vůni prádla pěkně zvýraznit.

Za zkoušku stojí i vonné perličky, ty vložíte před praním do bubnu a zapnete. Čím intenzivnější vůni chcete, tím víc kuliček přidáte. Nevýhoda je vyšší pořizovací cena.

Jestli chcete mít voňavé prádlo i ve skříni, vyzkoušejte pytlík s tuhým mýdlem nebo přímo v drogeriích seženete voňavé polštářky určené do skříní.

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

11111