Vánoční inspirace: Jak prostřít stůl, aby vypadal úžasně

HOBBY3


 

Vánoční inspirace: Jak prostřít stůl, aby vypadal úžasně

Štědrý den se pomalu blíží a vy nevíte jak prostřít vánoční stůl, aby vypadal úžasně? Vánoční dekorace na stůl je také symbolem Vánoc. Stejně jako k adventnímu období, tak stejně i jsou i další zvyky jakými jsou třeba štědrovečerní večeře. Všechny zvyky se postupně mění nicméně štědrovečerní večeře bývá roky téměř stejná. Krok po kroku vám ukážeme a vysvětlíme jak prostřít štědrovečerní stůl, aby vypadal úžasně. Mnoho obchodů v dnešní době nabízí i adventní dekorace na stůl.

Tradiční Štědrovečerní hostina: Oslavte Vánoce v kruhu rodiny a přátel

Advent byl dříve zvláštním obdobím, kdy si lidé odpírali alkohol, maso, svatby, zábavu a celkově se příliš nebavili. Advent byl zasvěcen spíše duchovní a tělesné očistě před vánočními svátky. Také Štědrý den byl dříve smutným dnem, kdy se držel celý den půst do té doby než vyšla první hvězda. Poté se usedlo ke stolu a vesele se hodovalo. Vánoční jídlo pro celou rodinu na štědrovečerní tabuli se měnila opravdu velmi často nicméně vždy se dodržovala tradice devíti pokrmů s tím, že sváteční menu bylo různé.

VANOCNI DEKORACE

Mezi nejoblíbenější vánoční jídla pro celou rodinu, která po staletí patřila k základní večeři na svátečním stole patřila čočka, chléb s medem, hrách nebo třeba také houbový kuba což jsou uvařené kroupy a namočené, uvařené nebo podušené houby. Dříve byste těžko hledali na štědrovečerním stole jídlo jakým je smažený kapr s bramborovým salátem, protože zrovna toto štědrovečerní jídlo se na vánoční stůl dostalo až koncem 19.století. Ze začátku se kapr připravoval na černo s perníkem a sušeným ovocem a poté až díky známé kuchařce, která se jmenovala Magdalena Dobromila Rettingová se začal kapr podávat právě smažený s bramborovým salátem. Dodnes je smažený kapr s bramborovým salátem nejoblíbenější štědrovečerní jídlo v naší zemi.

 

oddelovac pro clanky

DOPORUČENÝ ČLÁNEK

JAK SPRÁVNĚ VYPRAT ZÁCLONY A UDRŽET JE BÍLÉ: KROK ZA KROKEM

 

oddelovac pro clanky 

Vánoce plné tradičního kouzla: Naučte se správně prostírat štědrovečerní stůl

Nyní již víme co vybrat za štědrovečerní jídlo a jeho histotii, tak se pojďme podívat jak udělat štědrovečerní stůl vyjímečným, protože i ten má svá pravidla, historii a symboliku i přesto, že to každá rodina dělá jinak. Pokud chcete dodržovat tradici, tak se pojďte podívat na pár pravidel, které je vhodné dodržovat.

  • Štědrovečerní stůl pořádně umyjeme, abychom se zbavili všeho zlého a dáme na něj sváteční ubrus
  • Vždy mějte prostřeno pro sudý počet lidí i když je vás lichý počet, tak dejte o jeden talíř navíc a to kvůli tomu, aby rodinu nepostihlo neštěstí a smrt a všichni jste se v pořádku sešli i příští rok
  • Pod talíře položte šupiny z jakékoliv ryby, ale samozřejmě nejlépe z kapra, protože vám do rodiny přinesou peníze
  • Pokud máte slámu, tak ji položte pod štědrovečerní stůl což vám připomene, že právě na slámě bylo kdysi uloženo Jezulátko v Betlémě
  • Do prvního rohu stolu položte kousek chleba což vám zajistí příští rok dostatek jídla
  • Do druhého rohu stolu položte nějaký kousek z vaší úrody což vám zajistí příští rok dostatek úrody
  • Do třetího rohu stolu položte minci což vám zajistí příští rok dostatek peněz a blahobyt
  • Do čtvrtého rohu stolu položte malou misku s pochoutkami pro vaše domácí zvířátko což vám zajistí příští rok jeho spokojenost a zdraví
  • Nohy vašeho stolu můžete velmi jednoduše omotat řetězem nebo provazem což ochrání váš domov před zloději

V dnešní době je samozřejmě zvyk prostírání vánoční tabule zcela jiný než dříve nicméně hodně z nás má rádo tradice a proto je vhodné se držět i této krásné tradice co se týče vánoční večeře i prostírání. Pokud chcete mít vánoční výzdobu štědrovečerního stolu podle sebe, tak určitě dbejte na to, aby k sobě ladily barvy a to jak ubrusu, papírových ubrousků, vánoční výzdoby a dekorací v kuchyni nebo jiné místnosti, kde máte vánoční stůl určený pro štědrovečerní večeři. Tradiční štědrovečerní barvy jsou samozřejmě zlatá a červená nebo případně se často používá i tmavě zelená, která představuje barvu vánočního stromečku. Velmi oblíbené jsou i vánoční běhoun na stůl, který vás štědrovečerní stůl opravdu rozzáří.

Samozřejmě výzdoba je pouze na vás a také jaké barvy k sobě sladíte, protože každému se líbí jiná barva. Velmi oblíbené jsou samozřejmě i sněhové barvy nebo béžové, které představují krém a sníh. Nicméně vhodné je kombinovat maximálně tři barvy, protože poté by štědrovečerní stůl vypadal jako v cirkuse. Při prostírání je vhodné, aby bylo vše rovnou připraveno a tím se myslí příbory, nádobí, sklenice a to ideálně z jedné sady, aby vše k sobě ladilo a neměli jste pět druhů nádobí. A co je nejdůležitější, tak si vánoční středrovečerní užijte s vaší rodinou a nejbližšími, protože je to jednou do roka a tenhle svátek je potřeba si pořádně užít.

 

Jak si zajímavě prostřít vánoční stůl

Blíží se Vánoce a my bychom vám rádi dali inspiraci na to, jak si jinak a zajímavě můžete prostřít štědrovečerní tabuli. Uvidíte 3 barevné variace, ze který si jistě vybere každá hospodyňka.

button CHCI NAKUPOVAT-depositphotos-bgremover (1)


11111