Tradice Velikonoc: historie a význam velikonočních svátků

HOBBY3


KDY JSOU VELIKONOCE

Velikonoce jsou významným svátkem křesťanům, každoročně se slaví v březnu nebo dubnu. Svatý týden nebo také Pašijový týden je týden, který mají křesťané spojený se smrtí a vzkříšením Ježíše Krista. Pro nevěřící znamenají Velikonoce příhod jara, oslavy se liší podle regionu a náboženského vyznání. Svatý týden začíná Květnou neděli a končí Božím hodem Velikonočním. Podívejte se třeba také na článek jak vznikl ikonický čokoládový velikonoční zajíček.

Poté je Modré pondělí. Pro křesťany Modré pondělí znamenal volný den, nepracovalo se a kostely se zdobili různými modrými motivy.

Dále je Šedivé úterý. Někde se mu říká i Žluté úterý. Ženy se věnovali úklidu celé domácnosti, protože žlutá barva v křesťanství znamená ctnost, úctu a boží světlo.

Následuje Škaredá středa. Škaredá protože Jidáš zradil Ježíše Krista. V tento den se obvykle vymetaly saze z komínů. Pověra tvrdí, že pokud se člověk bude tento den mračit, tak se bude mračit každou středu do konce roku.

Zelený čtvrtek představuje Ježíšovu poslední večeři. Ženy vymetaly smetí z domu, které nosily na křížovou cestu, aby neměly v domě blechy. Jedlo se také zelené jídlo (špenát, hrách atd.), .které mělo pomoct udržet si po zbytek roku zdraví.

Šestým dnem je Velký pátek. Na Velký pátek byl Kristus ukřižován a pohřben. Podle Bible umřel na kříži přesně ve tři hodiny odpoledne. V tu samou hodinu začínají bohoslužby. Pověsti tvrdí, že by se nemělo nic půjčovat, jinak to přinese smůlu. Lidé odmítali prát prádlo v potoce, údajně se tím namáčelo v Kristové krvi.

Bílá sobota představovala chystání věcí na Velikonoční pondělí. Muži pletli pomlázky a ženy připravovali jídlo. Dopolední hodiny jsou znamení smutku u Kristova hrobu a večer se nese ve znamení oslav vzkříšení.

Velikonoční neděle neboli Boží hod velikonoční, právě v tento den došlo k zmrtvýchvstání. Domácí jídlo se posvěcovalo a následně jedlo. Kousek posvěceného pečiva dávali lidé do hospodářství, aby se mu v následujícím období dařilo.

Velikonoce končí Velikonočním pondělím. Muži chodí koledovat s pomlázkou po rodině a známých slečnách, při šlěhání říkají velikonoční koledu nebo říkanku. Ty jim za odměnu dají nabarvená vajíčka. Symbolem tohoto dne je červená barva, která připomínala krev Ježíše Krista. Pojďme se podívat na naše tipy na velikonoční výzdobu a inspirujte se při výrobě dekorací i se svými dětmi, které si to jistě užijí stejně jako vy.

Tipy na velikonoční výzdobu

Zajíčci z papírových ruliček

Potřebujeme:

  • barvy (nejlíp akrylové nebo temperové)

  • ruličky z toaletních papíru

  • nalepovací očička

  • celofán černé barvy

  • lepidlo

Postup: První nabarvíme ruličky (což budou tělíčka zajíčků) poté necháme uschnout. Z druhé ruličky nastříháme kruhy stejné velikosti asi centimetr široké, kruhy pak položíme pod knihu ať se nám pěkně narovnají (ouška zajíčka), následovně je nabarvíme stejnou barvou jako máme tělíčko zajíčka a počkáme dokud nezaschnou. Na ruličku nalepíme oči a nakreslíme ústa s nosem a nakonec nalepíme uši. Pro lepší představivost přikládáme video.

button CHCI NAKUPOVAT-depositphotos-bgremover (1)


11111