Co je kombucha a jaké má účinky?

Co je kombucha a jaké má účinky?

Fermentovaný nápoj kombucha pili už lidé v roce 220 př. n. l. a říkali mu „čaj nesmrtelnosti“. Věřili totiž v jeho léčivé účinky a příznivý vliv na střevní mikroflóru. Jak tomu je dnes a jak se kombucha připravuje? Prozradíme v článku.

Co je kombucha

Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj, který vzniká ze slazeného zeleného, černého nebo bylinkového čaje a speciálního druhu kolonie kvasinek a bakterií zvaných SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast), které se spolu s cukrem starají o fermentační proces.

SCOBY svou želatinovou konzistencí nápadně připomíná houbu a obsahuje řadu prospěšných látek, jejichž množství a přítomnost se mění podle doby a teploty fermentace, ale i mikroorganismu symbiotické kultury. Podobné organismy se používají také třeba při výrobě kefíru nebo zázvorového piva.

Jak chutná kombucha

Někdo si ji zamiluje po prvním doušku, jiný si na specifickou chuť kombuchy musí chvíli zvykat. Je čajová, sladkokyselá, lehce octová a může připomínat perlivý cider. Existují ale i ochucené varianty, třeba kávové, s lesními plody nebo bylinkové.

Jaké má kombucha účinkyJaké má kombucha účinkyVe správně připravené kombuche se hemží řada prospěšných látek, třeba:

antioxidanty, které tělu pomáhají bojovat s volnými radikály,

kyselina octová, která je vedlejším produktem fermentace a která zpomaluje růst škodlivých bakterií a kvasinek,

řadu vitamínů skupiny B, které přispívají k normálnímu energetickému metabolismu, ochraně buněk před oxidativním stresem nebo snížení míry únavy a vyčerpání,

probiotické kmeny, které zlepšují mikrobiální rovnováhu střev (například Lactobacillus B.coagulans, Sacharomyces a Gluconacetobacter).

Obecně lze říci, že kombucha podporuje trávení, podílí se na posílení imunity, nakopne vás před sportovním výkonem, ale také zmírňuje pocity těžkého žaludku po jídle. Oblíbená je pak také při detoxu organismu nebo místo ranní kávy či večerní sklenky vína.

„Věřím, že silná imunita a skutečná kreativita pramení z žaludku a že každodenní malé rituály s nápojem kombucha mohou významně změnit vaši celkovou pohodu.“Nika Pintar, výrobce kombuchy Cidrani.

Má kombucha negativní účinky?

Podle dTestu se v zaznamenaných případech v minulosti objevily alergické reakce, nevolnosti, překyselení krve či jaterní problémy. Ve většině těchto případů ale konzumenti popíjeli domácí kombuchu, která může být kontaminovaná nežádoucími organismy.

Kombucha v těhotenství

Žádné oficiální doporučení pro konzumaci kombuchy v těhotenství neexistuje. Je to tedy pouze na vašem uvážení. Je ale dobré mít na paměti, že kombucha obsahuje malé množství kofeinu (nižší než v šálku kávy) a že při fermentaci vzniká malé množství alkoholu (obvykle 0,5 až 3 %). To se pak různí hlavně u podomácku připravené kombuchy.

Určité riziko potom představují žijící bakterie a případné kontaminanty (a to hlavně v domácí kombuche). V těhotenství je proto jistější sáhnout po baleném a ošetřeném nápoji. A vůbec nejjistější bude, když to zkonzultujete se svým lékařem.

Recept na domácí kombuchu: Jak ji připravit

Kombuchu si můžete koupit v obchodě, nebo si ji vyrobit, respektive “vypěstovat” doma. Jak na to?

Obstarejte si mateční “houbu”, tedy SCOBY. Buď si ji kupte (třeba v obchodech se zdravou výživou), nebo poproste někoho, kdo si kombuchu doma běžně vyrábí.

⦁ Uvařte 3 litry vody a nasypte do ní kvalitní černý, zelený nebo bylinkový čaj.

⦁ Čaj oslaďte cca 270 gramy cukru.

⦁ Čaj nechte vychladnout a potom do něj vložte mateční “houbu” (hladší stranou dolů) a asi 1 dl hotové kombuchy, kterou si s násadou SCOBY přinesete.

⦁ Kombuchu nemíchejte ničím kovovým – sáhněte raději po dřevěné vařečce nebo lžíci.

⦁ Zakryjte nádobu papírovým nebo látkovým kapesníkem (neuzavírejte ji vzduchotěsně) a nechte stát v pokojové teplotě asi 7–9 dní. Dbejte na to, aby na nápoj nesvítilo přímé slunce.

⦁ Nápoj můžete průběžně ochutnávat a když budete spokojení, čaj scedíte přes plastové sítko a uvaříte novou várku, do které dáte zase pěstovanou SCOBY a trošku hotové kombuchy.

⦁ Aby vám hotový nápoj dál nekvasil, skladujte ho v lednici.

SCOBY průběžně roste a v nápoji může ležet na povrchu nebo u dna nebo se vznáší uprostřed. “Houbu” můžete dělit a vyrábět tak více nápojů najednou, nebo ji někomu darovat.

TIP: Mikrodrinky kombucha do kapsy a bez práce

Pokud se vám do domácí výroby kombuchy nechce a dáváte přednost chuťové stabilitě nápoje, sáhněte po té kupované. Obvykle se prodává v lahvích, praktičtější je potom vysoce koncentrovaná varianta kombuchy ve vzduchotěsném pytlíčku, který se vejde do kapsy i do kabelky a hotovou kombuchu tak máte kdykoli po ruce. Takové inovativní mikrodrinky vyrábí třeba chorvatská firma Cidrani, která dbá na čisto-čisté přírodní složení.

Zdroje:
dTest
Econea
YouTube