Co jsou kapary: Malé poklady středomoří

Co jsou kapary: Malé poklady středomoří

Kapary jsou malé, ale výrazné plody, které se staly oblíbeným kořením a přísadou v mnoha středomořských kuchyních. Tyto zelené nebo někdy i hnědé kuličky mají výraznou slanou a kořeněnou chuť a jsou oblíbenou součástí receptů od salátů po těstoviny. V tomto článku se podíváme na kapary blíže, včetně jejich původu, chuti a způsobů, jak je používat v kuchyni.

Co jsou kapary a jak vznikají?

Kapary jsou nejčastěji známé pro svůj nezaměnitelný vzhled a chuť. Jsou to malé plody rostliny známé jako kapar (Capparis spinosa), která je tradičně pěstována v oblastech Středomoří, Blízkého východu a některých částech Asie. Kapary jsou skutečně neotvřené květní pupeny této rostliny. Když jsou sklizeny, jsou obvykle velmi tvrdé a nepoživatelné, takže musí projít několika zpracovatelskými kroky, aby byly poživatelné.

Zpracování kapar

Zpracování kapar je klíčovým krokem, který jim dodá jejich charakteristickou chuť a texturu. Zpravidla se sklízejí brzy ráno, kdy jsou pupeny ještě uzavřeny. Následně jsou namočeny do soli a octa nebo soli samotné, což jim pomáhá změkčit se a vyvinout svou výraznou chuť. Po několika dnech nebo týdnech v soli jsou kapary baleny do sklenic nebo jiných obalů a připraveny k prodeji.

Chuť a použití

Kapary mají výraznou, slanou chuť s nádechem koření a lehce citronovým aroma. Tato unikátní chuť je tím, co činí kapary tak oblíbenými v kuchyni. Jsou vynikajícím dochucovadlem pro různé pokrmy a mohou být použity čerstvé, nebo jsou často přidávány do omáček, salátů, těstovin, rybích pokrmů a mnoha dalších receptů. Kapary mohou být také smíchány s olivovým olejem a bylinkami, což vytváří delikátní kaparovou omáčku nebo marinádu.

Zdravotní výhody

Kapary jsou nejen výborné na chuť, ale také obsahují některé látky, které mohou být prospěšné pro zdraví. Například obsahují vitamín K, který je důležitý pro srážení krve, a antioxidanty, které mohou chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály. Navíc jsou kapary nízkokalorickou potravinou, což je pro ty, kteří sledují svou hmotnost, výhodné.

Jak přidat kapary do vaší kuchyně

Pokud máte rádi středomořskou kuchyni a chcete vyzkoušet kapary, můžete je zakoupit v místním supermarketu nebo specializovaném obchodě s potravinami. Při přidávání kapar do receptů si dejte pozor na jejich slanost. Může být nutné kapary opláchnout pod tekoucí vodou nebo je namočit na chvíli, aby se snížila jejich slanost, pokud takový efekt v receptu nechcete.

Závěr

Kapary jsou malým pokladem Středomoří a dalších oblastí, kde jsou pěstovány. Jejich výrazná chuť a možnosti použití je činí oblíbenou přísadou v kuchyni. Ať už je přidáváte do salátů, těstovin nebo rybích pokrmů, kapary přidají unikátní chuťovou dimenzi, která osvěží vaše pokrmy.

Často kladené dotazy o kaparách

  1. Jaké jsou zdravotní výhody kapar? Kapary obsahují vitamín K a antioxidanty, které mohou být prospěšné pro zdraví. Jsou také nízkokalorické, což je výhodné pro ty, kteří sledují svou hmotnost.

  2. Jak používat kapary v kuchyni? Kapary mohou být použity v mnoha receptech, včetně salátů, těstovin, omáček a rybích pokrmů. Můžete je přidávat čerstvé nebo nakládané v oleji.

  3. Jak odstranit přílišnou slanost kapar? Pokud jsou kapary příliš slané, můžete je opláchnout pod tekoucí vodou nebo je na chvíli namočit do vody, aby se snížila jejich slanost.

Nyní, když víte více o kaparách, můžete se pustit do objevování různých receptů, které tuto lahodnou přísadu využijí k vytvoření chutných pokrmů. Kapary jsou určitě jednou z těch ingrediencí, které mohou zvýšit chuť vašich jídel a přinést do kuchyně touhu po středomořské kuchyni.

RECEPT - Pstruh s kapary


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111