Jak spařit a oloupat rajčata: Recept na rajčatovou polévku

Jak spařit a oloupat rajčata: Návod a recept na rajčatovou polévku

Spaření a oloupení rajčat může znít jako složitá kuchařská dovednost, ale ve skutečnosti je to jednoduchý proces, který vám umožní využít čerstvá rajčata ve vašich pokrmech. V tomto podrobném návodu vám ukážeme, jak to udělat, a navíc vám přineseme recept na lahodnou středomořskou rajčatovou polévku.

Jak spařit a oloupat rajčata: Krok za krokem

Dotaz: Jak začít s přípravou rajčat?

Odpověď: Před začátkem spaření a oloupání rajčat je důležité připravit je správným způsobem:

  1. Omytí rajčat: Rajčata důkladně omyjte pod tekoucí vodou a zbavte se stopky s lístečky.

Dotaz: Jak probíhá proces spaření a oloupení rajčat?

Odpověď: Nyní se můžeme pustit do spaření a oloupání rajčat:

  1. Příprava vroucí vody: V rychlovarné konvici nebo hrnci přiveďte k varu dostatek vody tak, aby rajčata po ponoření byla zcela pokrytá vroucí vodou.

  2. Naříznutí rajčat: Na obou špičkách rajčata udělejte tenký křížový řez nožem. Tento křížový řez umožní snazší oloupení rajčat po spaření.

  3. Spaření rajčat: Rajčata vkládejte do nádoby, která snese vysoké teploty, jako je například větší mísa nebo hrnec. Zalijte rajčata vroucí vodou a nechte je spařit po dobu 2 minut.

  4. Rychlé ochlazení: Po dvou minutách slijte vařící vodu a okamžitě rajčata prudce zchlaďte pod tekoucí ledovou vodou. Tímto procesem se slupka od rajčat oddělí snadněji.

  5. Oloupání rajčat: Rajčata jedno po druhém oloupejte. Začněte vždy od naříznutých špiček, což vám umožní snadno stáhnout slupku z rajčat.

Dotaz: Je potřeba rajčata ještě nějak upravit po oloupání?

Odpověď: Ano, i po oloupání rajčat je třeba provést další úpravu:

  1. Oříznutí stopky: Z rajčat vyřízněte tvrdé části, kde do nich vrůstá stopka. Stačí použít kruhový pohyb nože, a oříznout tak tyto části, které nejsou vhodné k jídlu.

Nyní máte oloupaná a upravená rajčata, která můžete použít ve svých receptech. Pro inspiraci zde máme recept na středomořskou rajčatovou polévku.

Středomořská rajčatová polévka: Recept pro celou rodinu

Dotaz: Jak připravit středomořskou rajčatovou polévku?

Odpověď: Tato polévka je nejen chutná, ale i snadno připravitelná:

  • Ingredience pro 4 porce:
    • 4 oloupaná rajčata
    • 250 ml rajčatového pyré (passaty)
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 cibule
    • 3 stroužky česneku, drceného
    • 1 lžíce čerstvě nasekané bazalky
    • 1 kelímek smetany na vaření
    • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  1. Příprava rajčat: Rozkrojte oloupaná rajčata na poloviny a položte je řezem nahoru do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Zakapejte olivovým olejem, opepřete, osolte a posypte nasekanou bazalkou.

  2. Pečení rajčat: Pekáček s rajčaty vložte do trouby předehřáté na 200 °C a nechte rajčata opékat 10 minut.

  3. Příprava polévky: Mezitím v hrnci na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a drcený česnek. Poté přidejte oloupaná a opečená rajčata spolu s bylinkami a uvolněnou šťávou. Přilijte rajčatové pyré a nechte obsah hrnce vařit na mírném plameni po dobu 15 minut.

  4. Mixování a dochucení: Po 15 minutách rajčata mixujte ponorným mixérem dohladka. Přidejte nasekanou bazalku a podle chuti osolte a opepřete. Nakonec přimíchejte kelímek smetany.

  5. Podávání: Podávejte s italskou ciabattou namáčenou do olivového oleje. Dobrou chuť!

Tímto způsobem můžete snadno spařit a oloupat rajčata a připravit z nich vynikající středomořskou rajčatovou polévku, kterou si oblíbí celá vaše rodina. Bon appétit!

Jak snadno oloupat rajče - Roman Paulus - Kulinářská Akademie Lidlu

Rajčata neoloupeme tak snadno jako jiné druhy zeleniny. Pokud si však osvojíte jednoduchý trik, který Vám ukáže Roman Paulus v následujícím videu, půjde Vám to jako po másle.

Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111