Jak správně naložit bůček: Tipy a recepty

Jak správně naložit bůček: Tipy a recepty na domácí uzeniny

Naládování bůčku je stará a osvědčená metoda konzervace masa, která mu dodává výraznou chuť a delikátní aroma. V tomto článku vám představíme, jak správně naládovat bůček doma, a sdílíme s vámi několik receptů na vynikající domácí uzeniny.

Naládování bůčku krok za krokem

Co budete potřebovat:

  • 1 kg bůčku s kůží
  • 100 g soli
  • 50 g cukru
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžičku mletého černého pepře
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 lžičku mletého kmínu

Postup:

  1. Příprava solné směsi: Smíchejte sůl, cukr, česnek a koření v míse. Tato směs bude sloužit jako náplň pro naládování bůčku.

  2. Příprava bůčku: Bůček omyjte a osušte. Nastříhejte kůži do křížového vzoru, aby se solná směs lépe vstřebala.

  3. Naládování: Vnitřní i vnější stranu bůčku důkladně osolte a potřete směsí soli, cukru a koření. Uvnitř můžete bůček ještě doplnit stroužky česneku a bylinkami podle vaší chuti.

  4. Balení: Vložte naládovaný bůček do potravinářského sáčku a uzavřete ho. Sáček uložte do chladničky na 7-10 dní. Během tohoto času masa naloženého, aby se vytvořil dokonalý aroma a chuť.

  5. Opláchnutí: Po laktaci bůček opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Můžete ho také nechat na chvíli na vzduchu, aby vyschlo.

  6. Uzení: Bůček je nyní připraven na uzení. Použijte gril nebo udírnu, abyste dosáhli vynikajícího uzeného aroma.

Recepty na domácí uzeniny

Uzený bůček

  • Naložte bůček podle předchozího receptu.
  • Připravte si udírnu a vykuřte ji dřevěným či dřevěným uhlím.
  • Položte naládovaný bůček na grilovací rošt nebo speciální rošt pro udírnu.
  • Uzení trvá obvykle 4-6 hodin při teplotě kolem 80-100°C. Doporučuje se použít dřevo nebo směs dřeva a bylinek pro vynikající chuť.

Sušený bůček

  • Naládování bůčku můžete provést podle stejného receptu.
  • Naložený bůček nechte sušit na vzduchu nebo v sušárně při teplotě kolem 15-20°C.
  • Sušení může trvat 2-4 týdny, dokud bůček neztvrdne a nezíská příjemnou chuť.

Jak konzumovat domácí uzeniny

Domácí uzeniny lze konzumovat různými způsoby. Můžete je krájet na tenké plátky a podávat jako chutný snack, nebo je použít jako ingredience v různých pokrmech, jako jsou těstoviny, omáčky nebo sendviče.

Naládování bůčku a vlastní výroba uzenin je skvělým způsobem, jak si vychutnat čerstvou a kvalitní potravinu doma. Sledováním výše uvedených postupů a receptů si můžete užít lahodný a aromatický bůček, který jste si připravili sami. Tak co, jdete do toho? Užijte si svou domácí uzenářskou dobrodružství!

Jak pečeme vepřový bůček


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111