Jak udělat luxusní čočkovou polévku: Recept a tipy

Jak udělat luxusní čočkovou polévku: Recept a tipy na přípravu

Čočková polévka je jedním z těch jídel, která nejen zahřejí žaludek, ale i duši. Pokud toužíte po luxusní verzi této klasické polévky, jste na správném místě. Následující recept vám ukáže, jak snadno připravit čočkovou polévku s nádechem luxusu, která oslní vaše chuťové buňky.

Základní recept na luxusní čočkovou polévku:

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek červené čočky
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 2 stvoly řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 lahvici smetany (250 ml)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Na ozdobu: čerstvé petrželové lístky

Postup:

  1. Příprava čočky: Červenou čočku opláchněte pod tekoucí vodou a zceďte.

  2. Smažení zeleniny: V hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer. Smažte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.

  3. Koření: Přidejte mletý kmín a koriandr. Míchejte asi minutu, dokud koření neuvolní své aroma.

  4. Přidání čočky: Přidejte čočku do hrnce a promíchejte s ostatními složkami.

  5. Nalijte vývar: Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud čočka nezměkne.

  6. Mixování: S pomocí mixéru na tyčinku rozmixujte polévku do hladkého stavu. Pokud máte rádi konzistenci s kousky, nechte několik z nich.

  7. Smetana: Přidejte smetanu a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.

  8. Ochucení: Přidávejte sůl a pepř podle své chuti.

  9. Podávání: Polévku podávejte horkou, posypanou čerstvými petrželovými lístky pro vzhled a chuťový kontrast.

Variace a tipy:

1. Luxusní čočková polévka s křupavou slaninou:

Pro extra luxusní verzi můžete do hotové polévky přidat křupavě smažené plátky slaniny. Tato variace dodá polévce bohatou a slanou chuť.

2. Červená nebo zelená čočka:

Můžete experimentovat s různými druhy čočky, jako je červená nebo zelená, pro různé chutě a textury.

3. Náhrady za smetanu:

Pokud chcete snížit kalorický obsah, můžete použít ke šlehání rostlinnou smetanu nebo kokosové mléko.

Často kladené otázky:

Jak dlouho trvá vaření červené čočky? Červená čočka vaří obvykle 20-25 minut, dokud nezměkne. Doba vaření se může lišit v závislosti na typu a stáří čočky.

Mohu použít jiný druh čočky? Ano, můžete použít jiné druhy čočky, ale červená čočka má tendenci vařit se rychleji a má jemnější texturu.

Jak mohu zesílit chuť polévky? K zesílení chuti můžete přidat více koření, například více mletého kmínu, nebo přidat čerstvé bylinky jako tymián nebo rozmarýn.

S tímto receptem na luxusní čočkovou polévku se stanete skvělým kuchařem a ohromíte své hosty tímto bohatým a chutným pokrmem. Buďte kreativní a přizpůsobte recept svému osobnímu vkusu. Dobrou chuť!

Čočková polévka s párkem


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111