Jak uchovat křen: Tipy a triky pro dlouhotrvající svěžest

Jak uchovat křen: Tipy a triky pro dlouhotrvající svěžest

Křen je kořenová zelenina, která přidává do pokrmů ostrou a pikantní chuť. Jeho intenzivní aroma a chuť ho činí oblíbeným ingrediencí v mnoha kuchyních po celém světě. Pokud máte křen k dispozici, pravděpodobně si přejete uchovat jeho svěžest co nejdéle. V tomto článku se dozvíte, jak správně uchovat křen, aby zůstal čerstvý až do chvíle, kdy ho budete potřebovat.

Jak uchovat křen v lednici

Celý kořenový křen

Jednou z nejlepších metod pro uchování křenu je ponechat ho v celku a uskladnit ho v lednici. Postupujte následovně:

  1. Vyberte vhodný obal: Nejlepší je použít plastovou sáček nebo hermetický plastový obal. Zajistěte, aby byl dobře uzavřený.

  2. Omyjte křen: Důkladně omyjte kořenový křen pod tekoucí vodou a osušte ho papírovým ubrusem.

  3. Obalte ho v papírové utěrce: Navinutí křenu do vlhké papírové utěrky nebo papírového ubrusu může pomoci udržet vlhkost.

  4. Uskladnění v lednici: Umístěte zabalený křen do zeleninového přihrádky lednice. Ideální teplota pro uchování křenu je kolem 0-4 stupňů Celsia.

  5. Použití během několika týdnů: Takto uložený křen by měl zůstat čerstvý až několik týdnů. Při potřebě jednoduše odstraňte množství, které potřebujete pro přípravu jídla, a zbytek uložte zpět do lednice.

Nastrouhaný křen

Pokud máte nastrouhaný křen, můžete ho také uložit v lednici. Postupujte následovně:

  1. Připravte křen: Oloupejte a nastrouhejte křen na jemném struhadle. Můžete přidat trochu octa nebo citronové šťávy, aby zůstal bílý a nezhnědl.

  2. Uložte do nádoby: Přenesete nastrouhaný křen do vzduchotěsné nádoby.

  3. Lednička: Uchovávejte v lednici, opět v zeleninové přihrádce.

  4. Použití: Nastrouhaný křen by měl zůstat chutný až několik týdnů.

Jak uchovat křen v mrazáku

Pokud se obáváte, že nebudete křen používat během několika týdnů, můžete jej uložit v mrazáku. Následující postup vám ukáže, jak na to:

  1. Připravte křen: Oloupejte, nakrájejte nebo nastrouhejte křen podle vaší preference.

  2. Balte ho do igelitového sáčku: Vložte připravený křen do igelitového sáčku, odstraňte co nejvíce vzduchu a dobře uzavřete.

  3. Značení s datem: Nezapomeňte označit sáček s datem, abyste věděli, kdy jste křen uložili.

  4. Uskladnění v mrazáku: Umístěte igelitový sáček s křenem do mrazničky.

  5. Použití z mrazáku: Křen můžete používat přímo z mrazáku. Není třeba ho rozmrazovat. Stačí ho nastrouhat nebo nakrájet podle potřeby.

Časté dotazy o uchovávání křenu

Jak poznám, že křen je špatný?

Pokud křen zhnědne, změní chuť nebo začne plesnivět, je nejlepší ho zahodit. Čerstvý křen má ostřejší chuť a svěží bílou barvu.

Můžu zamrazit celý kořenový křen?

Ano, můžete. Připravte ho a zabalte do igelitového sáčku, stejně jako nastrouhaný křen.

Jak dlouho mohu křen uchovávat?

V lednici by měl být křen čerstvý až několik týdnů. V mrazáku může být skladován několik měsíců.

Co mohu připravit s křenem?

Křen lze použít do mnoha pokrmů, jako jsou omáčky, marinády, saláty a nakládaná zelenina. Jeho ostrá chuť dodává jídlu výraznou pikantní nótu.

S těmito jednoduchými tipy na uchovávání křenu budete mít vždy po ruce tuto výjimečnou kořenovou zeleninu. Užijte si její ostrou chuť ve vaší kuchyni a zkuste připravit nové recepty, které vás nadchnou!

Křenová pasta


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111