Jak uplést vánočku: Recept a tipy pro vánoční slavnost

Jak uplést vánočku: Recept a tipy pro vánoční tradiční slavnost

Vánočka, s jejími vonnými bylinkovými tóny a lahodnými sušenými plody, je klenotem vánočního stolu. Pokud se chystáte vytvořit vánoční atmosféru a upečte svou vlastní vánočku, pak jste na správném místě. V tomto článku vám představíme krok za krokem, jak uplést vánočku a přinést do vašeho domova tu pravou vánoční náladu.

Krok 1: Seznam surovin

Co budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 75 g cukru
  • 1 balení sušeného droždí
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • Lžička soli
  • Lžička vanilkového cukru
  • 100 g sušených plodů (rozinky, brusinky, apod.)
  • 50 g mandlí
  • Kousky mandarinky (volitelné)
  • Vlažná voda pro namáčení sušených plodů

Krok 2: Příprava těsta

  1. Rozpusťte droždí v mléce s cukrem a nechte 10 minut kvasit.
  2. V míse smíchejte mouku, žloutky, vanilkový cukr, sůl, a rozpuštěné máslo.
  3. Přidejte připravené droždí s mlékem a začněte hníst těsto. Přidejte sušené plody a mandle a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte hladké těsto.
  4. Těsto nechte v misce přikryté utěrkou v teplém prostoru kynout, dokud se zdvojnásobí (trvá to obvykle 1-2 hodiny).

Krok 3: Uplétání vánočky

  1. Když je těsto připravené, vyklopte ho na pomoučený povrch a rozdělte ho na tři stejně velké části.
  2. Každou část těsta zpracujte na dlouhý váleček a upleťte třípramennou vánoční kytici.
  3. Vytvořte kytici na plechu vyloženém pečícím papírem a nechte ji ještě chvíli kynout.

Krok 4: Pečení vánočky

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Když je vánočka připravená, potřete ji rozšlehaným vajíčkem.
  3. Pečte 25-30 minut nebo dokud není zlatě hnědá.

Krok 5: Ozdobení a podávání

  1. Po vychladnutí můžete vánočku ozdobit polevou, perníkovým cukrem nebo jinými dekoracemi.
  2. Nakrájejte na plátky a podávejte.

Často kladené dotazy

Mohu použít čerstvé droždí místo sušeného?

Odpověď: Ano, můžete použít čerstvé droždí. Místo jednoho balení sušeného droždí použijte 40 g čerstvého droždí.

 

Jak dlouho trvá kynutí těsta?

Odpověď: Těsto by mělo kynout asi 1-2 hodiny, dokud se zdvojnásobí objem.

 

Mohu použít jiné sušené plody než rozinky a brusinky?

Odpověď: Samozřejmě, můžete přizpůsobit recept podle svých preferencí a použít libovolné sušené plody, které máte rádi.

Teď víte, jak uplést vánočku a vytvořit tradiční vánoční pochoutku, kterou si užijete s rodinou a přáteli. Nezapomeňte se nechat unést vánoční atmosférou a tímto slavnostním pokrmem.

Jak uplést vánočku ze 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 a 9 pramenů


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111