Jak zpracovat křen: Recepty a tipy pro využití

Jak zpracovat křen: Recepty a tipy pro využití

Křen je kořenovina, která je známá svou výraznou ostrou chutí a využívá se jako koření nebo přísada do mnoha pokrmů. Pokud se chystáte pracovat s křenem a hledáte rady a recepty, tak jste na správném místě. V tomto článku vám představíme, jak zpracovat křen, abyste mohli vytvořit lahodné a pikantní pokrmy.

Jak zpracovat čerstvý křen

Suroviny:
  • Čerstvý křen
  • Ocet
  • Sůl
  • Cukr (volitelně)
Postup:
  1. Omyjte křen: Začněte tím, že dobře omyjete čerstvý křen pod tekoucí vodou. Měl by být čistý a bez nečistot.

  2. Oloupejte křen: Oloupejte křen podobně jako brambory. Můžete použít bramborový nebo zeleninový struh na oloupaní.

  3. Nasekejte křen: Po oloupání nakrájejte křen na tenké plátky nebo na drobno nasekejte. Tímto způsobem připravený křen můžete použít v chlebíčcích nebo jako přísadu k masovým pokrmům.

  4. Připravte nálev: V misce smíchejte ocet, sůl a trochu cukru podle vaší chuti. Nálev slouží k tomu, aby zachoval chuť a barvu křenu. Přidejte k němu nakrájený křen a nechte ho naložený v nálevu alespoň 30 minut.

  5. Uchovejte: Křen v nálevu můžete uchovat v uzavřeném nádobě v chladničce až několik týdnů. Čím déle ho necháte louhovat, tím bude ostrý.

Recepty s křenem

1. Křenová omáčka:
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Sůl a cukr podle chuti

Smíchejte křen s zakysanou smetanou, citronovou šťávou a ochutíte solí a cukrem. Tuto omáčku můžete podávat k rybám, steakům nebo jako přísadu do sendvičů.

2. Křenový chlebíček:
  • Plátek chleba
  • Nastrouhaný křen
  • Plátek šunky nebo uzeného masa
  • Máslo

Namastěte plátek chleba máslem, přidejte nastrouhaný křen a plátek šunky. Chlebíček je hotový k podávání.

3. Tatarská omáčka:
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička kapary
  • Sůl a pepř podle chuti

Smíchejte všechny ingredience a nechte omáčku vychladit v lednici. Tatarskou omáčku můžete podávat k rybám, smaženým pokrmům nebo jako dip.

Časté dotazy o zpracování křenu

Dotaz: Jak zmírnit pálivost křenu?

Odpověď: Pokud chcete zmírnit pálivost křenu, můžete ho smíchat s majonézou, zakysanou smetanou nebo jogurtem. Cukr také pomáhá zmírnit ostrou chuť.

 

Dotaz: Kolik času potřebuji na louhování křenu?

Odpověď: Křen nechte louhovat v nálevu alespoň 30 minut, ale můžete ho nechat déle pro silnější chuť.

 

Dotaz: Jak uchovávat křen?

Odpověď: Uchovávejte křen v nálevu v chladničce v uzavřené nádobě. Může vydržet několik týdnů.

Nyní máte recepty a tipy na to, jak zpracovat křen a využít ho v různých pokrmech. Ostrá chuť křenu může dodat vašim pokrmům skvělou chuťovou explozi, takže neváhejte a začněte experimentovat s touto kořenovinou ve vaší kuchyni.

Připravte si křenové zelí


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111