Jak správně prát péřovou bundu a peří v něm

Tipy a triky jak vyprat péřovou bundu

Jak prát péřovou bundu

Víte jak co nejlépe prát péřovou bund a oblečení? V následujícím článku vám ve všem poradíme! Péřová bunda je vynikající pomůckou na naše cesty jelikož se bez problémů vleze do batohu, kde nezabere téměř žádné místo, je velmi lehká a velmi dobře nám udrží teplo ať už si ji oblékneme na turistiku nebo jen tak ven. Samozřejmostí je i pořádná péče o péřovou bundu jelikož při náročných výšlapech a špatném počasí dostává opravdu zabrat a chceme, aby nám vydržela co nejdéle.

Jak vyprat péřovou bundu a peří v něm

Je strašně důležité si uvědomit, že bunda absolutně nehřeje nicméně umí použe zadržovat teplo, které naše tělo dokáže vyprodukovat. A to vše dokáže díky péřové náplní, kterou péřová bunda obsahuje. Díky tomu je schopna pojmout množství vzduchu a jednoduše tak vytvořit vrstvu, která nás izoluje od okolního prostředí. Kvalita péřové bundy se hodnotí podle kvality samotné náplně, která drží izolaci a chrání nás před zimou.

Nejlepší možností v péřové bunde je mít čisté bílé peří, které se samozřejmě znečistí, kdy se k němu přes svrchní materiál dostanou prachové částice, kousky pokožky a také třeba pot a mastnota což zapříčiní, že se prachová vlákna začnou slepovat a slehávat. Díky tomu se zmenší objem izolační vzduchové vrstvy a díky tomu je izolace o mnoho nížší.

Jak správně prát péřovou bundu a peří v něm

Je velmi jednoduché zjistit, že vaše péřová bunda již není kvalitní jako dříve a to pouhým pohledem. Pokud uvidíte, že péřovka již není tolik naducaná když jste si ji pořídili a nebo případně již není tak teplá jako dříve, přišel čas na pořádné čištění a zjistit informace jak prát péřovou bundu.


Tipy na oblečení a módu

 

Jak vyčistit drobné skvrny na péřové bundě a oblečení

Jak prát péřovou bundu a oblečení si řekneme až za chvíli. Nyní se podíváme na to jak vyčistit drobné skvrny z péřové bundy velmi jednoduše, protože kvůli skvrnám od ranní kávy a jiného znečištění není úplně nutné dávat péřovku do pračky, protože to není příliš doporučováno a to hlavně kvůli tomu abychom zachovali dostatečnou životnost péřové bundy. 

Jak vyčistit drobné skvrny na péřové bundě a oblečení

U malého lokálního znečištění si jednoduše vystačíme s klasikou jako je vlhká hadřík a trochu mýdlové vody, kdy znečištěné místo otřeme. Musíme si nicméně dávat velký pozor, abyste nenamočili peří uvnitř péřovky a jakmile skončíte, tak nechejte péřovou bundu pořádně uschnout.

Jak vyprat péřovou bundu ručně a v pračce

Pokud máte péřovku znečištěnou více jak drobnými skvrnami, tak si můžeme říct jak vyprat péřovou bundu, kdy díky našemu postupu bude vše naprosto jednoduché. Prát nemusíme jen v pračce, ale také můžeme vyprat péřovou bundu jednoduše v rukách. Je jedno jakou variantu si zvolíte nicméně musíte vždy postupovat podle pokynů od výrobce a nesmíte zapomenout na speciální prací prostředek. Doporučíme vám například šetrný přípravek Down Wash od známé firmy Granger's. Máme pro vás také tipy jak vyprat záclony a udržet je bílé.

Pokud si zvolíme praní v ruce, tak zvolíme klasický postup. Velmi jednoduše si připravíme lázeň o optimální teplotě buď v lavoru a nebo vaně. Přidáme čistící prostředek, který je na to určený a péřovku ze šatníku velmi opatrně vypereme. Skvrny na svrchní tkanině a také na podšívce houbičkou nebo jemným kartáčkem velmi opatrně odstraníme. Bundu poté opakovaně v čisté vodě vymácháme. A to z důvodu, abychom se zbavili čistícího prostředku, poté péřovku co nejvíce vymačkáme a začneme ji sušit.

Pokud si zvolíme praní péřovky v pračce, tak jako u všeho oblečení nezapomeňte zkontrolovat kapsy a zapněte všechny zipy. Nejlépe také vyplachněte dávkovač pracího prášku, abychom odstranili zbytky prášku. Bundu dáme do pračky a dáme program. V žádném případě nesmí být v programu ždímání a také samozřejmě nesmí být v programu odstřeďování na vysoké otáčky, protože bychom mohli péřovou bundu roztrhnout. Nejlépe je vypnout odstřeďování úplně abychom měli jistotu a poté bundu vymačkáme a zbavíme vody ručně. Sepsali jsme pro vás článek: Jak správně prát prádlo, aby vonělo ještě dlouho po vyprání.

Jak vyprat péřovou bundu ručně a v pračce

 Jak správně sušit péřovou bundu po praní

Už víme jak vyprat péřovou bundu a nyní se podíváme na to jak péřovku usušit. Vypravou péřovku můžeme nejlépe usušit v sušičce a nebo venku na vzduchu což je mnohem lepší varianta i přesto, že zabere mnohem více času, kdy se odhadují na patříčné usušení dva až tři dny. Buď péřovku usušíme venku a nebo uvnitř v dobře větrané místnosti, kdy ji rozlozíme na sušák a dobře protřepáváme abychom rozdělili schnoucí peří a dosáhli pořádného usušení a obnovy loftu.

Jak usušit péřovou bundu

Pokud se chystáte zvolit jinou metodu což je sušička, tak jednoznačně musíme dbát pokynu od výrobce, kdy platí, že péřové bundy sušíme na co nejmenší teplotu, kdy využijeme vychytávku a vložíme dovnitř sušičky dva až tři teniskáky a další speciální prací míčky což zajistí, že péřová bunda skvěle naducaná.

Jak obnovit impregnaci u péřové bundy

Vynikajícím izolačním materiálem, který si ovšem nerozumí s vodou je samozřejmě peří. Péřové bundy se v dnešní době šijí z moderní a lehké tkaniny, které mají vodoodpudivou úpravu, která peří před promočením chrání. Po vyprání samozřejmě nesmíme zapomenout na obnovu impregnaci, která se po čase ztratí.

Jak obnovit impregnaci u péřové bundy

Jak si správně vybrat péřovou bundu

Vybíráte zimní bundu a přemýšlíte o bundě péřové ? Péřové bundy jsou oblíbené na celém světě pro jejich dokonalé izolační vlastnosti, ale jejich výběr může být někdy oříšek.

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

11111