Jak správně vyprat záclony a udržet je bílé: krok za krokem

Tipy jak vyprat záclony doběla

Chytré triky jak prát záclony

Praní záclon nepatří mezi oblíbené činnosti v domácnosti a proto si většina z vás pokládá otázku jak vyprat záclony a udržet je bílé. Co dělat když vám zešednou? Poradíme vám, jak vrátit záclonám bílou barvu. Záclony se snadno poničí nebo může dojít k poškození vlákna. Jednou z možností je vyprat záclony v ruce, což je nepraktické a časově daleko náročnější než je hodit do pračky, která práci udělá za vás. Bez obav můžete prát i oblíbené Vánoční záclony.

Tipy a triky jak psát záclony a udržet je dokonale bílé

Kam patří záclony

Jak vyprat záclony v pračce

Důležité je znát složení materiálů, kvůli správnému zvolení pracího programu. Ne všechny záclony se hodí na praní v pračce. Hodně záclon obsahuje z větší části polyester, ale raději si to vždy ověřte na cedulce. Pokud máte v plánu záclony prát v pračce, zvolte program přímo pro záclony nebo program pro jemné prádlo. Pozor na teplotu, ta by neměla přesahovat 30 stupňů Celsia a doporučuje se nastavit maximálně 400 otáček za minutu. Pokud vám nejde o záclony, ale celkově o oblečení, tak neváhejte kliknout na náš článek: Jak vyprat prádlo a udržet jej voňavé ještě dlouho po vyprání. Případně také Jak prát peří v péřové bundě.

Při odstraňovaní skvrn na záclonách nezáleží na teplotě, ale na pracím prostředku. Proto vždy zvolte přípravek k tomu určený. Vhodný je tekutý prací prostředek, který nezanechává žmolky. Můžete přidat i změkčovač, který prádlo zjemní a udrží měkké. Nyní víte jak vyprat záclony v pračce a vše je již jen na vás. 

Jak vyprat záclony v pračce doběla

Praní záclon podle druhu

  • Provázkové záclony: jejich údržba je trošku náročnější než u jiných typů. Obsahují totiž provázky na které musíme dát pozor, aby se nezamotaly do sebe. Předejdeme tím, že provázky svážeme na pár místech do většího uzlu a následně vypereme.
  • Voálové záclony: praní voálových záclon není nic složitého. Můžeme je prát klasickým způsobem, pouze se vyhneme sušení v sušičce. Jediné na co si musíme dát pozor je žehlení, krešované voály se totiž nesmí žehlit
  • Záclony s olůvkem: Záclony s olůvkem je možné prát v pračce, zvolíme program bez ždímání a záclony vložíme do pracího pytlíku nebo do povlaku na polštář. Ovšem nejlepší způsob praní tohoto druhu záclon je ruční praní.
  • Žakářové záclony: Toto jsou klasické záclony, které všichni známe. Žakář je textilní vazba, která je síťovaná a má různé vzory jako ornamenty, květiny a mnoho dalších. V českých domácnostech je to nejčastější záclonou.
  • Vyšívané a krajkové záclony: Velmi moderní záclony, které jsou elegantně zdobené.
  • Vitrážové záclony: Záclony, které jsou vhodné pokud potřebujete do bytu dostat hodně světla jelikož jsou dlouhé zhruba mezi 30-120 cm.
  • Luxusní záclony: Luxusní záclony jsou velmi oblíbené nicméně o něco dražší než ostatní záclony. Mají velmi elegantní a originální vzor a vypadají v místnosti opravdu skvěle.
  • Moderní záclony: Momentálně jsou oblíbené záclony především voálového typu bez výšivek a jiných ornamentů.

Tipy na bytový textil

 

Jak předejít pomačkání záclon

Nyní již víme jak vyprat záclony a nyní si pojďme napsat o tom jak předejít pomačkání. Záclony před položením do vnitřku pračky poskládejte, vhodný je prací pytlík, ale tady nám pomůže i povlak na polštář, do kterého vložíme poskládané záclony. Pračku plníme jen do poloviny, tak aby měly prostor a nepomačkali se. Záclony perte vždy samostatně bez dalšího prádla. Po vyprání záclony hned zavěsíme na garnýže, tím zabráníme pomačkání během sušení.

Jak předejít pomačkání záclon

Jak vyprat zešedlé záclony

Záclony zešednou pokud se neperou pravidelně (aspoň 2x do roka, u kuřáků ještě častěji). Pokud vaše záclony ztratily bílou barvu nezoufejte, stále se dají zachránit, není třeba je vyhazovat. Záleží čistě na vás, zda zvolíte přírodní nebo chemickou cestu.

 

Jak vyprat zešedlé záclony během pár desítek minut

Přírodní cesta bělení záclon

- Smícháme citronovou šťávu s jedlou sodou čímž vytvoříme kaši (pro řidší konzistenci přidáme teplou vodu) na hodinu ponoříme záclony do tekutiny a následně vypereme.
- Další způsom jak se zbavit šedivých záclon je použítí octu a vody v poměru 5 lžíc do 2 litrů vody a následně nechat působit přes noc.
- Výborným pomocníkem je i sůl. Dáme několik lžiček do vody, a na pár hodin necháme působit.

 

Chemická cesta bělení záclon

- Jednou z možností je použití bělidla, které je dostání v drogérii. Některé bělidla dodávají záclonám nejen bělost ale i tvar, tím pádem vám ušetří čas se žehlením.

- Další možnost je použití škrobu. Na trhu jsou i škroby na přírodní bázi.

Velmi oblíbené jsou i závěsy na okna, která vaší domácnosti dodají patřičnou barevnost. 

Jak prát záclony

Dnes se podíváme na video, jak prát záclony, aby zůstaly skvělé bílé

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

11111