Ty nejlepší tipy, triky a vše, co byste o kojení měli vědět

Jak úspěšně začít a bez problémů dlouhodobě kojit

Kojení je krásný, přirozený způsob, jak matka krmit své dítě, ale to neznamená, že je kojení snadné nebo pro novopečenou matku „přijde přirozené“.

Miminka jsou možná malá, ale jsou to lidé. Každý z nich je jiný a stejně složitý jako dospělí, kteří se o ně starají. Výsledkem je, že matka, která měla snadné kojení prvního dítěte, může mít kojení pro druhé dítě trochu (nebo mnohem) obtížnější.

Ať už jste prvorodička, prvokojící nebo veterán v obou ohledech, zde je několik věcí, které byste si měli uvědomit:

Kojení může trvat dlouho

Krmení je pro děti přirozený instinkt, ale přirozené a snadné nejsou totéž. Pokud je pro vás kojení obtížné, nepropadejte panice.

Zkuste se před krmením uvolnit a užít si klidný kontakt kůže na kůži a nechte své dítě, aby se ujalo vedení. Příliš mnoho zásahů a úzkosti může ztížit proces pro vás oba. Pokud je však kojení vždy obtížné, měli byste vyhledat pomoc.

Kojení může trvat někdy opravdu dlouho a proto buďte trpělivá

Nedělejte si špatný pocit z krmení z láhve

Někdy kojení nefunguje kvůli fyziologii nebo není možné kvůli vašemu pracovnímu plánu. To neznamená, že jste selhala.

Pokud chcete začít odsávání a krmení z láhve nebo s doplňováním mateřského mléka umělou výživou, promluvte si se svým pediatrem a laktační poradkyní, abyste zajistili co nejlepší výsledek pro vaše dítě. Láhve mají navíc výhodu: dávají tatínkovi a dalším členům rodiny šanci navázat pouto s dítětem během krmení.

Někdy mateřské mléko nestačí a proto je vhodné jej střídat s umělým mlékem

Vyhledání odborné pomoci je normální

Laktační poradkyně jsou profesionálky s bohatými zkušenostmi s kojením, hádáte správně. Vyhledání pomoci opravdu není ostuda a někdy budete nakonec rádi, že jste ji navštívila, protože spokojenost vašeho miminka je na prvním místě.

Pokud si nejste něčím jistá, tak vyhledání odborné pomoci je zcela normální

Děti i maminky potřebují dostatek jídla a spánku

Pro zdravou tvorbu mléka je zásadní vyvážená strava. Maminky mají tendenci vyrábět mléko nejlépe, když jedí kolem 1800-2200 kalorií denně, což se může zdát hodně, ale při té únavě to zase mnoho není. Vyvarujte se pálivé a jiné nevhodné stravě.

Kojení i péče o miminko je hodně náročné a proto maminky potřebují spoustu odpočinku

Online počítadla kalorií vám mohou pomoci sledovat vaši spotřebu kalorií a živin. Také klidný čas bez stresu a rozptýlení je pro vás stejně cenný jako pro vaše dítě a kvalitní noční spánek by měl být prioritou.

Nebojte se přijmout pomoc od rodiny nebo přátel, abyste se mohli lépe postarat o své dítě tím, že se budete starat sami o sebe.


Tipy na kojenecké potřeby

 

Vždy byste měli naslouchat svému tělu

Nové mateřství a kojení nejsou jednoduché. Pokud se potýkáte s únavou a bolestí spojenou s intenzivní bolestí jednoho nebo obou prsů, můžete mít mastitidu – infekci prsu. To může být docela vážné. Dlouhotrvající nepohodlí bradavek nebo vystřelující bolest může být ucpaným kanálkem a proto vyhledejte odbornou pomoc.

Mateřství a kojení není jednoduché a proto by jste měla naslouchat svému tělu

Internet poskytuje množství zdrojů pro kojení s lékařsky spolehlivými informacemi o tom, co je normální a co ne. Jako vždy se neváhejte obrátit na svého porodníka, dětského lékaře nebo laktační poradkyni, pokud máte pocit, že něco není v pořádku. Mohou vás nasměrovat na pomoc, kterou potřebujete.

Poslouchejte své dítě

Pokud má vaše dítě dolíčky a hlasitě saje prso nebo vydává cvakání, může to být známka špatného přisátí. To znamená, že se snaží získat mléko, takže jí do pusy zahákněte malíčku, abyste přerušili kontakt s vaším prsem, a nechte ji to zkusit znovu. Úspěšné přisátí poznáte, když uslyšíte zvuk miminka, jak spokojeně jí. Tento zvuk pochází z dětského polykání a vydechování a byl přirovnáván ke vrčení, smrkání nebo zvuku „k-ah“.

Při kojení pořádně poslouchejte své miminko jelikož může dojít ke špatnému přisání k prsu

Fotky, videa a zvuky miminka pomáhají

Ten rozkošný obrázek vašeho miminka na vašem telefonu je víc než jen něco, co můžete hrdě ukázat kolegům v práci. Pohled na obrázek vašeho miminka, poslouchání nahraných zvuků pláče nebo krmení a přemýšlení o kojení – to vše může vyvolat zklamání, takže nepřestávejte fotit ty sladké obrázky a natáčejte videa zvláštních okamžiků dítěte.

Fotky, videa a zvuky vašeho miminka podporují tvorbu mateřského mléka

Zvažte darování mléka navíc

Předčasně narozené děti a děti narozené s vážnými zdravotními problémy mohou být drženy odděleně od svých matek po celé týdny. Pro tyto matky může být obtížné, nebo dokonce nemožné, produkovat dostatek mléka, aby je nakrmily.

Pokud máte mnoho kojeneckého mléka, tak jej darujte do nemocnice

Děti na JIP, které dostávají mateřské mléko, mívají lepší výsledky a kratší pobyty v nemocnici, takže raději než vyhazovat extra mléko, které jste odsáli, zvažte darování matkám a dětem, které potřebují pomoc.

Naučte se také jak pečovat o pokožku vašeho miminka i jak odnaučit miminko používat dudlík. Víte, co očekávat během prvních šesti týdnů po narozeni miminka a nebo jak dlouho a kde by měl spát novorozenec. Poradíme vám také všechny věci, které potřebujete pro novorozence nebo jaké jsou nejčastější novorozenecké vyrážky a jaké mají maminky nejčastější novorozenecké otázky. Velmi důležité je samozřejmě i 11 tipů jak snížit riziko SIDS(syndrom náhlého úmrtí kojenců). Všechny rady co by měli maminky vědět o kojení, jaké jsou nejčastější kojenecké vyrážky a nepříjemnosti jako co znamenají dětské problém typu plagiocefalie a torticollis.

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

11111