Jak snadno zabránit syndromu náhlého úmrtí kojence(SIDS)

Jak snadno zabránit syndromu náhlého úmrtí kojence(SIDS) 

Syndrom náhlého úmrtí kojenců (SIDS) je nevysvětlitelná smrt jinak zdravého dítěte do jednoho roku věku. Nejčastěji se vyskytuje během spánku a nemá žádnou bezprostředně identifikovatelnou příčinu. V roce 2017 (poslední rok, za který jsou údaje k dispozici) zemřelo v důsledku SIDS 1 400 kojenců . Naštěstí počet úmrtí na SIDS od vydání doporučení pro bezpečný spánek v roce 1992 od Americké akademie pediatrů neustále klesá. Tato doporučení byla také aktualizována v roce 2016.

Dodržování těchto jednoduchých kroků může pomoci dětem a jejich rodičům spát snadněji:

Spaní na zádech pro každý spánek

Kojenci by měli být během spánku položeni na záda, a to i na krátkou dobu. Nezvýší to riziko jejich udušení. Pokud je vaše dítě schopno přetáčet se ze zad na bříško a z bříška na záda, pak je v pořádku je nechat být. Pro začátek je stačí položit na záda.

Použijte pevný spánkový povrch

Kojenci by měli být umístěni na pevnou matraci pouze s prostěradlem. Měkká matrace a objemné přikrývky, zábrany do postýlky a/nebo plyšové hračky zvyšují jejich riziko náhodného udušení. Vyhněte se také polohovadlům spánku nebo klínům, i když tvrdí, že pomáhají předcházet SIDS.

Postýlka s tvrdým povrchem bez plyšáků snižuje riziko SIDS

Ujistěte se, že používáte dětskou postýlku, kočárek nebo spací postel, která má bezpečnostní hodnocení, a používejte pouze matraci, která je pro tento nábytek určena. Míchání a sladění může vést k tomu, že matrace nebude ležet rovně nebo nebude držet svůj tvar. Nenechávejte své dítě bez dozoru, když spí v autosedačce, houpačce nebo kočárku.

Klimatizace

Udržujte své dítě během spánku v pohodlí tím, že budete ovládat teplotu v jeho pokoji a obléknete mu o jednu vrstvu více, než by vám bylo příjemné nosit. To eliminuje potřebu dalších prostěradel a přikrývek. Snažte se zabránit přehřátí dítěte. Pokud jsou na dotek horké nebo se potí, odstraňte některé vrstvy oblečení. Vaše dítě spí pohodlněji a bezpečněji.


Tipy na kojenecké potřeby

 

Kojení je nejlepší

Studie prokázaly souvislost mezi kojením a sníženým rizikem SIDS při užívání během prvních šesti měsíců vašeho dítěte. Pozitivní vazba byla dokonce prokázána i u kojení na částečný úvazek, kdy střídáte umělé mléko a kojení.

Studie prokázaly, že kojení mateřským mlékem snižujete riziko SIDS

Spát ve stejné místnosti

Děti, které spí ve stejné místnosti (ale nikdy ne ve stejné posteli) se svými rodiči prvních šest až dvanáct měsíců, vykazují nižší riziko SIDS. Vaše dítě by mělo mít vždy svůj pevný povrch, na kterém bude spát. Bez ohledu na to, jak unavení jste ve 2 nebo 3 ráno, vždy stojí za námahu dostat své dítě do vlastního bezpečného prostoru pro spánek. Vyhněte se usínání s dítětem na měkkých površích, jako jsou pohovky. Může zvýšit riziko SIDS.

Dejte miminku dudlík

Studie prokázaly, že používání dudlíku může snížit riziko SIDS. Je v pořádku, že dudlík vypadne miminku z úst při spánku. Není třeba jej vyměňovat. Je také v pořádku, když vaše dítě dudlík odmítá. K dudlíku nikdy nepoužívejte šňůrku nebo gumičku.

Dudlík může snížit riziko SIDS a miminko se cítí v bezpečí

Vyvarujte se působení kouře

Kouření během těhotenství a vystavení pasivnímu kouření bylo spojeno se SIDS. Nedovolte nikomu kouřit u vás doma, v autě nebo kolem vašeho dítěte. Pokud jste kuřačka, sdílení postele se svým dítětem výrazně zvyšuje riziko SIDS, i když v posteli nekouříte.

Kouření i pasivní kouření může způsobit v budoucnu miminku SIDS

Vyhněte se užívání alkoholu a drog během těhotenství a po porodu

Existuje zvýšené riziko SIDS (a dalších závažných problémů) spojené s pitím alkoholu nebo užíváním drog během těhotenství a sdílení lůžek toto riziko ze zřejmých důvodů zvyšuje. Děti by měly být umístěny na vlastní pevnou spánkovou plochu, aby se snížilo riziko.

Pití alkoholu v těhotenství zvyšuje pravděpodobnost SIDS

Získejte prenatální péči

Jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro prevenci SIDS, je pravidelná prenatální péče. Studie ukázaly podstatné důkazy, že prenatální péče výrazně snižuje riziko SIDS. Pravidelná prenatální péče také pomůže identifikovat další potenciální problémy, abyste vy i vaše dítě mohli zůstat zdraví.

Očkujte své dítě

Imunizace vašeho dítěte podle plánu stanoveného vaším pediatrem nejen pomáhá chránit dítě před potenciálně život ohrožujícími nemocemi, ale existuje také souvislost s nižším rizikem SIDS. Návštěvy zdravých dětí také pomohou vašemu dítěti zůstat zdravé.

Imunita vašeho miminka díky očkování chrání vaše miminko a snižuje riziko SIDS.

 

Čas na bříško pod dohledem

Vyhraďte si chvíli na to, aby si miminko lehlo na bříško. To mu pomůže vybudovat svaly ramen a hrudníku. Ujistěte se, že je během této doby pod dohledem a snažte se vyhnout chvilkám na bříško, když je ospalý. Být vzhůru a aktivní mu pomůže udržet ho v bezpečí.

Čas na bříško nebo také pasení koníčků dělejte pouze pod dohledem

Naučte se také jak pečovat o pokožku vašeho miminka i jak odnaučit miminko používat dudlík. Víte, co očekávat během prvních šesti týdnů po narozeni miminka a nebo jak dlouho a kde by měl spát novorozenec. Poradíme vám také všechny věci, které potřebujete pro novorozence nebo jaké jsou nejčastější novorozenecké vyrážky a jaké mají maminky nejčastější novorozenecké otázky. Velmi důležité je samozřejmě i 11 tipů jak snížit riziko SIDS(syndrom náhlého úmrtí kojenců). Všechny rady co by měli maminky vědět o kojení, jaké jsou nejčastější kojenecké vyrážky a nepříjemnosti jako co znamenají dětské problém typu plagiocefalie a torticollis.

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

11111