Kde, kdy, jak dlouho a často by měl můj novorozenec spát

Rady a tipy na spánek novorozenců

Stát se novopečeným rodičem je plné emocí, a přestože se do popředí zájmu dostává radost a láska, může je provázet nejistota a zdravá dávka vyčerpání. Máte strach, že vaše dítě příliš spí? Nebo málo? Pokud si nejste jisti, co je pro novorozence normální, je snadné se znepokojovat. Jak tedy spánek funguje u novorozenců? 

Kdy bude můj novorozenec spát

Novorozenci budou spát zhruba  dvě třetiny dne a každých pár hodin se probudí kvůli krmení. Mohou být zpočátku aktivnější v noci a přes den více spí, ale to se časem samo upraví. Nedivte se, že miminko nějakou dobu celou noc neprospí.  

Menší žaludky znamenají častější krmení, což se liší podle toho, zda kojíte, krmíte umělou výživou nebo kombinaci obojího. Například mateřské mléko je pro děti snáze stravitelné, takže často vyžadují častější krmení. Rozmrzelost a častý pláč mohou signalizovat, že vaše dítě nespí dostatečně nebo má jiné problémy. Pokud se váš novorozenec rozčiluje a snaží se spát – dokonce i s plným bříškem – prodiskutujte své obavy se svým pediatrem.  

Spánek novorozence se liší, kdy většinou spí spíše ve dne a v noci brečí

Kde bude vaše dítě spát

Výběr místa, kde bude vaše dítě spát, může být stejně důležité jako zajistit, aby spalo dostatečně. Nezapomeňte regulovat teplotu v místnosti. Místnost, která je příliš teplá nebo příliš chladná, může zabránit tomu, aby vaše dítě spalo spokojeně. Vaše novorozeně by mělo vždy spát ve vhodné posteli nebo v kočárku, který neobsahuje žádné přikrývky, plyšové hračky, polštáře nebo nárazníky. Ty mohou představovat riziko udušení. Místo toho se spolehněte na pohodlné pyžamo, které udrží vaše dítě ve správné teplotě. Také je třeba zvážit výběr správné matrace.

Vyhněte se spánku ve stejné posteli jako vaše dítě, i když spát ve stejné místnosti je skvělý nápad. Odstraňte jakékoli ostré osvětlení, a pokud mají vaše okna žaluzie nebo závěsy, ujistěte se, že všechny šňůry, kravaty nebo látky jsou mimo dosah vašeho dítěte. 


Tipy na kojenecké potřeby

 

Jak bude váš novorozenec spát

Vaše dítě by mělo být vždy umístěno na zádech, aby spalo. Vyhněte se používání spánkových klínů k podepření dítěte na jeho boku a nepokládejte ho na břicho. Jak vaše dítě roste, může se převalit na břicho samo až v budoucnu. Jakmile je vaše dítě dostatečně silné, aby se převrátilo, je v pořádku  nechat  ho jednou spát v této poloze, pokud se tam dostane samo. Spánek na zádech důrazně doporučuje asociace pediatrů, aby pomohl snížit riziko syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS). 

Novorozenec by měl spát v tmavé místnosti a ve své postýlce

Kolik spánku je normální pro novorozence

Novorozenci mohou spát kdekoli od 16 do 22 hodin denně, rozděleni krmením, takže je třeba očekávat jakýkoli spánek v tomto rozmezí. Vaše dítě může kolísat podle toho, kolik spí, zvláště pokud zažívá růstový spurt a častěji se krmí. Pokud vaše dítě spí více než 22 hodin denně, obraťte se na svého pediatra, abyste zjistili, zda mít obavy. Pokud vaše novorozeně spí méně než 16 hodin denně, zkuste upravit pokojovou teplotu a osvětlení, aby byl pokoj příjemnější pro spánek, pusťte mu jemnou hudbu, která naláká ke spánku, nebo držte dítě, dokud neusne. 

Spolehlivá pomoc pro klidný spánek miminka

Zajištění klidného spánku vašeho drobečka je klíčové jak pro jeho zdravý vývoj, tak i váš vlastní pocit pohody. Chcete-li udělat něco pro lepší spánek, zkuste se zaměřit na e-booky a audioknihy o spánku dětí. Tato užitečná doporučení se mohou stát průvodci na cestě za nerušeným spánkem pro vaše miminko i pro vás.

Každé miminko je jiné a může chvíli trvat, než si zvykne na rozvrh. Jak stárne, její rozvrh může být narušen růstovými skoky nebo prořezáváním zoubků.

Naučte se také jak pečovat o pokožku vašeho miminka i jak odnaučit miminko používat dudlík. Víte, co očekávat během prvních šesti týdnů po narozeni miminka a nebo jak obléknout miminko v zimě a kdy jít ven. Poradíme vám také všechny věci, které potřebujete pro novorozence nebo jaké jsou nejčastější novorozenecké vyrážky a jaké mají maminky nejčastější novorozenecké otázky. Velmi důležité je samozřejmě i 11 tipů jak snížit riziko SIDS(syndrom náhlého úmrtí kojenců). Všechny rady co by měli maminky vědět o kojení, jaké jsou nejčastější kojenecké vyrážky a nepříjemnosti jako co znamenají dětské problém typu plagiocefalie a torticollis.

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

11111