Nejčastější otázky a rady pro nové maminky o kojencích

Nejčastější dotazy rodičů o mateřství

Péče o novorozence je radostná a vzrušující doba. A mít spoustu otázek, jak to udělat, je úplně normální. Zde je šest nejčastějších otázek, které nám noví rodiče kladou o svých novorozencích.

Jaký je nejlepší způsob, jak se spojit s mým novorozeným dítětem

Některé z nejvíce hřejivých okamžiků jsou ty, které strávíte spojením se svým dítětem během krmení. Ale to je jen jedna příležitost. Zde jsou další:

  • Kontakt s kůží je skvělý způsob, jak zahájit proces lepení, a můžete využít každé příležitosti ke kontaktu kůže na kůži se svým novorozencem. Můžete spolu trávit čas v tiché místnosti, tulit se při tichém mluvení a jemně masírovat tělíčko a hlavičku miminka. Samozřejmě, když kojíte, můžete dokonce položit novorozence přes hrudník v poloze, která je pro vás oba uvolňující a pohodlná.
  • Oční kontakt a úsměv je další způsob, jak se spojit se svým novorozencem. To pomůže vašemu novorozenci soustředit se na vás a zapojit se do vás. Díky praxi (a určitému vývoji novorozeneckého mozku) budete vy dva sdílet úsměvy a smích během okamžiku.
  • Novorozenci jsou zvědaví na zvuky, které slyší. Když jste se svým novorozencem, vydávejte jemné zvuky, jako je bzučení, zpěv, vrkání a mluvení. Vaše dítě se může pokusit napodobit zvuky. I když právě vaříte večeři nebo přebalujete, mluvit s dítětem o tom, co děláte, je skvělým zvykem jak začít.

Dotyky a tuleni jsou nejlepší způsoby jak se spojit se svým novorozencem

Co je považováno za normální spánek novorozence

Novorozené dítě spí většinu dne, ale v malých krocích. V kterýkoli den může novorozenec spát celkem 18 až 20 hodin. Svému dítěti můžete pomoci ke zdravému spánku:

  • Hrajte si během dne, aby si vaše novorozeně méně zdřímlo
  • Dejte vybíravému dítěti pár minut, aby se uklidnilo a znovu usnulo
  • Udržujte noční krmení v klidu, aby se vaše dítě neprobudilo úplně

Spánek novorozenců je velmi důležitý a my si ukážeme co pro něj udělat

Jak často mám krmit své novorozené dítě

Kojení novorozenci obvykle jedí každou jednu až dvě hodiny po dobu přibližně 10 až 15 minut. Děti krmené z láhve mohou být o něco déle a být krmeny každé dvě až tři hodiny. Ideální množství mateřského mléka nebo umělé výživy na krmení začíná na 30-60ml. Děti jsou proměnlivé, takže pokud se zdá, že vaše novorozeně není nikdy spokojené – nebo nikdy hladové – promluvte si se svým pediatrem. On nebo ona může odpovědět na vaše otázky, zkontrolovat jakékoli základní podmínky a dokonce doporučit místního specialistu na laktaci.

  

Krmení novorozenců je velmi důležité i dodržování časových intervalů

 


Tipy na kojenecké potřeby

 

Jak dám novorozence vykoupat

Koupání může být zábava pro vás a vaše novorozeně a je to také skvělý čas na sblížení. Houbové koupele jsou nejlepší volbou, když je připojena pupeční šňůra. Jakmile pupeční šňůra odpadne, můžete své dítě koupat třikrát nebo méněkrát týdně pomocí jemného mýdla vyrobeného pro novorozence. Pokud pokožka vašeho miminka začne vypadat suchá, upusťte od koupele nebo přejděte na houbové koupání. Pokud pokožka vašeho dítěte i nadále vypadá suchá, červená nebo podrážděná, zavolejte svého pediatra. Některá miminka mají sklony k suché pokožce a některá může něco v jejich okolí dráždit. Pediatrická kontrola vám může pomoci zjistit, co se děje.

  • Udržujte teplou místnost a zkontrolujte, zda v ní není průvan. Předcházet zimnici může také volně omotat malý ručník kolem hlavy vašeho dítěte.
  • Koupání je nejpohodlnější s malou, protiskluzovou vaničkou, nebo můžete protiskluzovou podložku dát do umyvadla či vany.
  • Mayo Clinic doporučuje nastavit teplotu vody mezi 36-38 stupni Celsia, aby se zabránilo opaření.
  • Nejprve naplňte vanu nebo umyvadlo na mělkou úroveň a upravujte teplotu, dokud se na vnitřní straně předloktí nebude cítit teplo. Poté položte své dítě do připravené vody.
  • Použijte měkký hadřík k mytí oblastí vašeho novorozence, které vidíte, a zabraňte vniknutí mýdla a vody do uší, očí a nosu vašeho dítěte. Můžete to udělat jemným položením ruky na tato místa, abyste zablokovali tok vody a mýdla.
  • Pokud chcete svému novorozenci vyčistit ouška a oči, použijte vlhkou žínku nebo vatový tampon a čistěte pouze vnější plochy bez mýdla.
  • Poté, co vykoupete tělo svého dítěte, zabalte je do ručníku nebo speciální osušky pro kojence.
  • Mytí vlásků je často nejlépe snášeno, je-li tělíčko miminka zabalené v suchém ručníku.

Koupaní novorozenců musí být prováděno s maximální opatrností

Pokud potřebujete kdykoli během koupele opustit místnost, vezměte miminko s sebou. Nikdy nespouštějte ruce ani oči z dítěte během koupání – nebo kdykoli, když je na vyvýšeném povrchu.

Jak se mám starat o pupík svého novorozence

Pupeční šňůra přirozeně odpadne. Do té doby udržujte pokožku suchou a čistou. Pokud se vám zdá, že se dítě brání nebo křičí, když se dotýkáte pupeční šňůry nebo pokud je kůže zanícená, okamžitě zavolejte svého pediatra. Když není pupeční šňůra zahojena, můžete dítě očistit vlhkou houbou nebo vatou. Když přebalujete novorozence, složte vrchní část dolů, aby se plenka neodřela o šňůru.

Péče o pupík novorozenců je velmi důležitý kvůli možnému zanícení

Co bych měl hledat, když přebaluji novorozence

Očekávejte, že při přebalování dítěte uvidíte několik barev výkalů. Prvních pár plen může být zelené, žluté, hnědé a dokonce i černé barvy! Po pár dnech by se barva měla usadit do něčeho konzistentnějšího. Ale pokud se jejich hovínko změní na tmavé, černé, červené, křídové nebo bílé, zavolejte svého pediatra.

Kontrola výkalů a dehydratace u přebalování miminek je velmi důležitá

Novorozenec může mít několik stolic denně nebo jen několik za týden. Kromě sledování hovínka zkontrolujte, zda není plenka mokrá od moči. V ideálním případě by dítě mělo mít šest nebo více mokrých plen denně. To znamená, že váš novorozenec je hydratovaný. Zkontrolujte také zarudnutí kůže, které může být plenkovou vyrážkou. Nejlepším způsobem, jak zabránit plenkové vyrážce, je časté přebalování a udržování pokožky vašeho dítěte v suchu a používat krém na zadeček Sudocrem.

Naučte se také jak pečovat o pokožku vašeho miminka i jak odnaučit miminko používat dudlík. Víte, co očekávat během prvních šesti týdnů po narozeni miminka a nebo jak dlouho a kde by měl spát novorozenec. Poradíme vám také všechny věci, které potřebujete pro novorozence nebo jak obléknout miminko v zimě a kdy jít ven. Velmi důležité je samozřejmě i 11 tipů jak snížit riziko SIDS(syndrom náhlého úmrtí kojenců). Všechny rady co by měli maminky vědět o kojení, jaké jsou nejčastější kojenecké vyrážky a nepříjemnosti jako co znamenají dětské problém typu plagiocefalie a torticollis.

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

11111