Léčba syndromu ploché hlavy a zkrouceného krku u miminek

Jak léčit u miminek syndrom ploché hlavy a zkrouceného krku

Mnoho nových rodičů neví, co torticollis a plagiocefalie jsou, ale jsou poměrně běžné u kojenců a jsou velmi dobře léčitelné, když jsou zachyceny brzy.

Co je Torticollis?

Torticollis, což znamená latinsky „zkroucený krk“, je způsobeno poškozením nebo zkrácením sternocleidomastoideus. Sternokleidomastoideus je pár svalů na krku, které pracují na otáčení hlavy ze strany na stranu a na prodloužení krku. Kojenci s torticollis mají obvykle hlavu nakloněnou na jednu stranu, zatímco brada je otočena na druhou.

Syndrom zkrouceného krku je u miminek málo vyskytovaný problém

Mezi věci, které je třeba hledat u dětí, patří:

  • Preference dívat se vždy stejným směrem.
  • Nemají plný rozsah pohybu s krkem.
  • Hlava nakloněná na stranu.
  • Silná preference kojení na jedné straně a potíže s kojením na straně druhé.
  • Někdy můžete na sternocleidomastoideu nahmatat malou bulku nebo nádor velikosti hrášku.
  • Vždy spí s hlavou ve stejné poloze.

Typy torticollis
Vrozená torticollis je, když se dítě narodí s tímto onemocněním. Je to docela běžné – narodí se s ní asi 1 z 250 dětí. Obvykle je to způsobeno polohou dítěte v děloze, nedostatkem místa v děloze, vícečetnými porody, nízkou plodovou vodou nebo traumatickým porodem. U některých dětí je sval jen napnutý a u jiných může být na svalu skutečný nádor.

Získaná torticollis u kojenců se vyvíjí po narození a je obvykle způsobena tím, že tráví příliš mnoho času v autosedačkách, houpačkách, odrážedlech a kočárcích. Může to být způsobeno tím, že děti nemají dostatek času na bříško, takže svaly na zádech a krku nejsou nataženy.

Získání diagnózy
Pokud má vaše dítě torticollis, váš dětský lékař ji obvykle chytí během prvních pár měsíců. Pokud zaznamenáte některý z příznaků doma, rozhodně je řekněte svému pediatrovi. Léčba funguje nejlépe, když je zahájena co nejdříve. Váš pediatr může také zkontrolovat, aby se ujistil, že na krku nejsou žádné jiné strukturální vady.


Tipy na kojenecké potřeby

 

Co je plagiocefalie?

Plagiocefalie je zploštělá záda nebo jedna strana hlavy dítěte. V závažných případech může být obličej a uši také asymetrické. Hlava miminek je velmi měkká a lebka ještě není srostlá. To pomáhá během porodu a také umožňuje rychlý růst mozku během prvního roku. Ale také to znamená, že hlavu lze vytvarovat do plochého tvaru, pokud je na jednu stranu neustále vyvíjen příliš velký tlak.

Syndrom ploché hlavy u miminek se řeší co nejdříve a to pomocnou helmou

Po narození bývají hlavičky miminek trochu zdeformované, ale pokud problém přetrvává i po šesti týdnech, budete chtít své miminko nechat vyšetřit lékařem.

Příčiny

  • Není neobvyklé, že se u dětí s torticollis rozvine plagiocefalie. Je to proto, že obvykle spí nebo umisťují hlavu na stejnou stranu – vyvíjejí větší tlak na jednu stranu hlavy než na druhou. U dětí s plagiocefalií se také může vyvinout torticollis. Otočení hlavy vleže vyžaduje mnohem více energie, pokud má hlava ploché místo. Hlavu nelze jen zakroutit, ale musíte ji i trochu pozvednout. Takže většina dětí s plagiocefalií se rozhodne dívat se stejným směrem. Po čase jejich krční svaly ztuhnou, protože je nepoužívají.
  • Někdy se plagiocefalie také objeví, pokud byl na hlavičku vyvíjen tlak v děloze – třeba pánví matky nebo dvojčetem.
  • U dětí se také může vyvinout plagiocefalie, pokud tráví příliš mnoho času ležením na zádech v postýlce, kočárku nebo houpačce.

 

Léčba plagiocefalie a torticollis

Plagiocefalie a torticollis se obvykle léčí pomocí mnoha stejných technik.

Fyzikální terapie je obvykle první linií léčby. Protahovací cvičení a správné umístění mohou pomoci protáhnout svaly krku a zabránit zploštění hlavy. Postupem času s důsledným a každodenním cvičením je většina dětí schopna úplně hýbat krky a vybudovat stejnou sílu na obou stranách těla.

Většina cvičení se zaměřuje na povzbuzení dětí k otočení hlavičky na nepreferovanou stranu. Miminka si nemohou ublížit, pokud sami otáčejí hlavičkou.

Některé věci, které vás může váš fyzioterapeut požádat, zahrnují:

  • Umístěte autosedačku tak, aby se vaše dítě muselo otočit na druhou stranu, aby vidělo sourozence nebo z okna.
  • Umístěte zrcátko bezpečné pro miminko do postýlky na nepreferovanou stranu.
  • Hodně a hodně času na bříško — to je obzvláště důležité. Pokud vaše miminko nesnáší čas na bříško, zeptejte se svého terapeuta na tipy, jak ho miminku usnadnit a zpříjemnit.
  • Otočte postýlku stranou ke stěně tak, aby se vaše miminko muselo dívat na druhou stranu, aby vidělo ven.
  • Cvičte některé jemné masážní techniky.
  • Krmte a hrajte si s dítětem způsobem, který ho povzbudí, aby se díval na nepreferovanou stranu. To může zahrnovat přepínání strany, na které kojíte, a nabízení lžičky z druhé strany, když krmíte své dítě pevnou stravou.

I když se obáváte o ploché místo, dávejte miminka spát vždy na zádech. Jiné techniky mohou pomoci napravit problém bez rizika syndromu náhlého úmrtí kojence.

U torticollis rodiče obvykle vidí výsledky fyzikální terapie během několika týdnů. Ale v asi 15 procentech případů mohou děti potřebovat operaci k prodloužení svalů.

Pro děti s těžkou plagiocefalií může lékař předepsat na míru tvarovanou helmu, pokud nedochází k žádnému pokroku ve fyzikální terapii. Helma vyvíjí jemný tlak na hlavičku dítěte, aby podpořila správný růst. Přilby však obvykle nejsou potřeba a měly by být používány pouze v případě, že je předepíše lékař.

Mám se obávat?

Prognóza kojenecké plagiocefalie i torticollis je vynikající. Většina problémů se vyřeší samy správnou léčbou a tím, jak děti tráví méně času na zádech a jejich lebky rostou. I když hlava nemusí být nikdy zcela symetrická, s růstem těla vašeho dítěte bude méně nápadná. Důležitou součástí je včasné zahájení fyzikální terapie a důslednost.

Naučte se také jak pečovat o pokožku vašeho miminka i jak odnaučit miminko používat dudlík. Víte, co očekávat během prvních šesti týdnů po narozeni miminka a nebo jak dlouho a kde by měl spát novorozenec. Poradíme vám také všechny věci, které potřebujete pro novorozence nebo jaké jsou nejčastější novorozenecké vyrážky a jak obléknout miminko v zimě a kdy jít ven. Velmi důležité je samozřejmě i 11 tipů jak snížit riziko SIDS(syndrom náhlého úmrtí kojenců). Všechny rady co by měli maminky vědět o kojení, jaké jsou nejčastější kojenecké vyrážky a nepříjemnosti jako co znamenají dětské problém typu plagiocefalie a torticollis.

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

11111